Smażony ser. Czeska przystawka, której musisz spróbować
Smażony ser to czeska przekąska, która idealnie nadaje się jako zakąska do piwa, ale także jako dodatek do posiłku. Nie jest daniem dietetycznym, ale sera w pysznej panierce każdy powinien spróbować!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Smażony ser to czeska przekąska, która będzie idealna na różne okazje i imprezy. Doskonale smakuje z dodatkiem sałaty lub na zimno z różnymi sosami, np. czosnkowym lub barbecue.
Czytaj także: Przepis na ciastka bez mąki. Pyszne słodycze w mniej niż 20 minut i z 3 składników
Przepis na smażony ser. Potrzebne składniki:
- 400 g sera żółtego (edamski, ementaler, gouda)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- pieprz, słodka papryka, kminek, sól
Przepis na smażony ser. Sposób przygotowania:
- ser kroimy w dość grube plastry o szerokości 1-2 cm
- pokrojony ser wkładamy do zamrażarki na około 15 min.
- w tym czasie przygotowujemy panierkę: roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka i przypraw, na oddzielne talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą
- na patelni rozgrzewamy olej
- ser panierujemy w mące, jajku i bułce
- ser wykładamy na rozgrzany olej i smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony
- po usmażeniu ser odsączamy na papierowym ręczniku
Smacznego! Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.