o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ABA
|

Smażony ser. Czeska przystawka, której musisz spróbować

4
Podziel się

Smażony ser to czeska przekąska, która idealnie nadaje się jako zakąska do piwa, ale także jako dodatek do posiłku. Nie jest daniem dietetycznym, ale sera w pysznej panierce każdy powinien spróbować!

Smażony ser. Czeska przystawka, której musisz spróbować
(Getty Images)
bDIuEqnF

Smażony ser to czeska przekąska, która będzie idealna na różne okazje i imprezy. Doskonale smakuje z dodatkiem sałaty lub na zimno z różnymi sosami, np. czosnkowym lub barbecue.

Przepis na smażony ser. Potrzebne składniki:

  • 400 g sera żółtego (edamski, ementaler, gouda)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • pieprz, słodka papryka, kminek, sól
bDIuEqnH

Przepis na smażony ser. Sposób przygotowania:

  • ser kroimy w dość grube plastry o szerokości 1-2 cm
  • pokrojony ser wkładamy do zamrażarki na około 15 min.
  • w tym czasie przygotowujemy panierkę: roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka i przypraw, na oddzielne talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą
  • na patelni rozgrzewamy olej
  • ser panierujemy w mące, jajku i bułce
  • ser wykładamy na rozgrzany olej i smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony
  • po usmażeniu ser odsączamy na papierowym ręczniku

Smacznego! Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

bDIuEqnN
Zobacz także: MNIAM: Pasta z pomysłem na.. zupę ogórkową
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDIuEqoi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Kasia
miesiąc temu
To nie jest przystawka tylko podawane jako danie główne. Syr smażony z hranolkami i tatarska omacka
Barbara
miesiąc temu
Ale to po co w ogóle się wypowiadasz jeśli nie chcesz się podzielić tym z jakiego sera robisz. Bardzo lubię poczytać rad szczerych osób, które chcą przekazać dobre rady, ja jak mam nowości warte podzielenia się z innymi robie roz radością. Starajmy się wrócić do dobroci szczerości i szacunku do drugiej osoby.
Wika
miesiąc temu
Znam ten przepis i robię te przekąski już od naprawdę bardzo dawna! Wychodzą rewelacyjnie. Aż mi się przypomniało jak przed całą tą pandemią wpadali znajomi ze zgrzewką perełki, a ja robiłam te przekąski. Graliśmy w planszówki i dobrze się bawiliśmy. Niech te czasy wrócą...
bDIuEqoj
jureczek
miesiąc temu
tylko gdzie w kraju kupić ser, bo u nas tylko z nazwy takie istnieją , a smaku za cholerę
Najnowsze komentarze (4)
jureczek
miesiąc temu
tylko gdzie w kraju kupić ser, bo u nas tylko z nazwy takie istnieją , a smaku za cholerę
Wika
miesiąc temu
Znam ten przepis i robię te przekąski już od naprawdę bardzo dawna! Wychodzą rewelacyjnie. Aż mi się przypomniało jak przed całą tą pandemią wpadali znajomi ze zgrzewką perełki, a ja robiłam te przekąski. Graliśmy w planszówki i dobrze się bawiliśmy. Niech te czasy wrócą...
Barbara
miesiąc temu
Ale to po co w ogóle się wypowiadasz jeśli nie chcesz się podzielić tym z jakiego sera robisz. Bardzo lubię poczytać rad szczerych osób, które chcą przekazać dobre rady, ja jak mam nowości warte podzielenia się z innymi robie roz radością. Starajmy się wrócić do dobroci szczerości i szacunku do drugiej osoby.
Kasia
miesiąc temu
To nie jest przystawka tylko podawane jako danie główne. Syr smażony z hranolkami i tatarska omacka
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić