Spalony sernik? U Basków to przysmak
Na pierwszy rzut oka, nie zachęca - wygląda jak zwykły zakalec. Pozory jednak mogą mylić, gdyż to ciasto skrywa w sobie niezwykłą rozkosz dla naszych kubków smakowych. No i... udaje się zawsze!
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Ewa Rosłonek
Spalony sernik. Nie brzmi i nie wygląda zachęcająco. Ale warto go spróbować, ponieważ pomimo braku zachęcających dodatków, jest niezwykle smaczny. Nad Zatoką Baskijską jest nawet określany jako tamtejszy przysmak.
Czytaj też: Ultramięciutkie tęczowe ciasto Ptasie Mleczko
Spalony sernik. Składniki:
- masło (do posmarowania blachy)
- kilogram mielonego twarogu
- 1½ szklanki cukru
- 6 dużych jaj
- 2 szklanki śmietany kremówki
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ⅓ szklanki uniwersalnej mąki (ok. 50 g)
Spalony sernik. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- Posmaruj masłem tortownicę
- Połącz twaróg, cukier, sól i mąkę w misce. Wymieszaj i wygładzaj łopatką, aż masa będzie bardzo gładka i kremowa
- Dodaj ekstrakt waniliowy i jedno jajko. Wymieszaj do połączenia.
- Ubijaj pozostałe jajka, pojedynczo. Wlej kremówkę i mieszaj, aż wszystko się połączy
- Przelej masę twarogową do przygotowanej formy
- Sernik włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 50-55 minut aż wyrośnie i mocno się zarumieni. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 10 minut
- Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia min. 25 minut
Źródło artykułu: o2pl