aktualizacja 

Spalony sernik? U Basków to przysmak

0

Na pierwszy rzut oka, nie zachęca - wygląda jak zwykły zakalec. Pozory jednak mogą mylić, gdyż to ciasto skrywa w sobie niezwykłą rozkosz dla naszych kubków smakowych. No i... udaje się zawsze!

Spalony sernik? U Basków to przysmak
"Spalony" sernik zawsze się uda (Archiwum prywatne, Ewa Rosłonek)

Spalony sernik. Nie brzmi i nie wygląda zachęcająco. Ale warto go spróbować, ponieważ pomimo braku zachęcających dodatków, jest niezwykle smaczny. Nad Zatoką Baskijską jest nawet określany jako tamtejszy przysmak.

Spalony sernik. Składniki:

  • masło (do posmarowania blachy)
  • kilogram mielonego twarogu
  • 1½ szklanki cukru
  • 6 dużych jaj
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ⅓ szklanki uniwersalnej mąki (ok. 50 g)

Spalony sernik. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  • Posmaruj masłem tortownicę
  • Połącz twaróg, cukier, sól i mąkę w misce. Wymieszaj i wygładzaj łopatką, aż masa będzie bardzo gładka i kremowa
  • Dodaj ekstrakt waniliowy i jedno jajko. Wymieszaj do połączenia.
  • Ubijaj pozostałe jajka, pojedynczo. Wlej kremówkę i mieszaj, aż wszystko się połączy
  • Przelej masę twarogową do przygotowanej formy
  • Sernik włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 50-55 minut aż wyrośnie i mocno się zarumieni. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 10 minut
  • Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia min. 25 minut
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić