Sylwestrowa sałatka z przepisu Magdy Gessler. Zrobisz furorę!

1

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Masz gości, ale nie wiesz, co im zaserwować, by byli zaskoczeni? Podaj im sałatkę sylwestrową Magdy Gessler, a będą mówić o Tobie cały rok!

Sylwestrowa sałatka z przepisu Magdy Gessler. Zrobisz furorę!
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Przepisy gwiazdy "Kuchennych Rewolucji" inspirowane są tradycją, którą często przeplata z wpływami ze swoich dalekich wojaży. Przepis na sałatkę sylwestrową według Magdy Gessler pochodzi z Kuby i... robi niemałe wrażenie na gościach. Sprawdź i przekonaj się już dziś!

Sałatka sylwestrowa Magdy Gessler. Składniki:

  • 1 sałata lodowa,
  • 1 duży ananas,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulą,
  • 300 g krewetek koktajlowych (można zastąpić je tygrysimi),
  • ogórek,
  • możemy też dodać kukurydzę, ale nie jest ona niezbędna,
  • koperek,
  • por,
  • masło,
  • majonez (szklanka),
  • 2 łyżki jasnego rumu,
  • 1 łyżeczka tabasco,
  • 2 czubate łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól.

Sałatka sylwestrowa Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Ostrożnie przekroić ananasa na pół (wzdłuż) i wydrążyć.
  • Miąższ pokroić w kostkę i odłożyć do miseczki.
  • Do dużej miski wrzucić porwaną drobno sałatę lodową i pokrojonego w półplasterki ogórka.
  • Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół (lub pozostawić w całości) i dorzucić do sałatki.
  • Pokroić drobno szczypiorek i cebulę.
  • Dołożyć do miski Krewetki umyć, usmażyć przez kilka minut na maśle z koperkiem, porem i solą.
  • Odsączyć i odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotować sos: wymieszać dokładnie majonez z ketchupem, octem, tabasco i rumem.
  • Do sałatki dodać sos i krewetki oraz kawałki ananasa, wymieszać.
  • Serwować w wydrążonych połówkach ananasa.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić