Szarlotka Katarzyny Dowbor. Sekretem jest ciasto

0

Pięć składników i tylko piętnaście minut! Szarlotka dla zabieganych według przepisu Katarzyny Dowbor, to świetny pomysł na szybki i smaczny deser, który zdążysz przygotować w ostatniej chwili.

Szarlotka Katarzyny Dowbor. Sekretem jest ciasto
Szarlotka według znanej prezenterki (AKPA, Adobe Stock)

Tradycyjny jabłecznik to obok sernika jedno z najbardziej popularnych ciast w polskiej kuchni. Pewnie dlatego deser na bazie jabłek i prostej w przygotowaniu bazy przez lata doczekał się tak wielu wariacji. Dziś prezentujemy ulubiony przepis Katarzyny Dowbor. Znana prezenterka telewizyjna zdradza, jak idealną szarlotkę przygotować w kwadrans.

Szarlotka Katarzyny Dowbor. Potrzebne składniki:

  • 6 jabłek
  • łyżka cynamonu
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • łyżka masła

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Szarlotka Katarzyny Dowbor. Sposób przygotowania:

  • Obierz jabłka, wytnij gniazda i pokrój w ćwiartki. Przygotuj karmel na bazie masła i cukru w rondlu z grubym dnem.
  • Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodaj do niego jabłka oraz cynamon. Całość duś przez kilka minut, aby owoce zmiękły, często mieszając. Następnie odstaw do przestygnięcia.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż arkuszem ciasta francuskiego. Na cieście rozłóż przestudzone owoce. Wierzch posyp dodatkową porcją cynamonu, możesz również udekorować je ciastem francuskim, tworząc np. plecionkę, albo przykryć owoce kolejną warstwą gotowego ciasta.
  • Ciasto piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zrumienić. Podawaj posypane cukrem pudrem na ciepło lub z gałką ulubionych lodów.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić