Szybki jednogarnkowy obiad. Przepis na leśne grzyby z cebulą i jajkami

0

Jesień równa się grzyby. Przepisów na ich przygotowanie jest całe mnóstwo. Często jednak zależy nam na czasie - na tym, by przygotowanie, jak i później sprzątnie po takim posiłku zbyt wiele nam go nie zabrało. Jednogarnkowy obiad z cebulą i jajkami jest banalny, szybki i nie potrzebujesz zbyt wielu składników, by go zrobić. Nam już ślinka cieknie na samą myśl, a tobie?

Szybki jednogarnkowy obiad. Przepis na leśne grzyby z cebulą i jajkami
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Grzyby leśne są takie pyszne! Szczególnie gdy nie są mrożone, a zebrane prosto z lasu. Nie masz pomysłu, jak je przyrządzić?

Oto i on. Leśne grzyby z cebulą i jajkami to przepis tak banalny, że poradziłby sobie z nim ośmiolatek. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, dodatków, akcesoriów i dodatków.

Mało tego - takie danie nie ma zbyt wielu kalorii, a może dostarczyć wielu cennych składników odżywczych. No i nie można zapomnieć o fakcie, że możesz je podać na śniadanie, obiad, kolację, zjeść jako posiłek potreningowy... Możliwości jest ogrom.

W dodatku ten bajeczny smak, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa. Rzadko się zdarza, że tak niewyszukane danie sprawi, że twoje kubki smakowe zapragną więcej i więcej. Jedyne na co musisz uważać to ilość - pamiętaj, że zbyt dużo zjedzonych grzybów może sprawić, że rozboli cię brzuch. A oprzeć się będzie niezwykle trudno, coś o tym wiemy...

Leśne grzyby z cebulą i jajkami. Składniki:

  • 300 g mieszanych grzybów leśnych - świeżych lub mrożonych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jaja
  • 1 łyżka śmietany słodkiej 36 %
  • sól
  • pieprz

Leśne grzyby z cebulą i jajkami. Sposób przygotowania:

  • Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na kawałki.
  • Cebulę pokroić w pół plastry i podsmażyć na oliwie na zloty kolor, dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Jaja roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz i wlać na gorącą patelnię.
  • Usmażyć jaja do ulubionej konsystencji.
  • Do usmażonej masy dodać 1 łyżkę oleju sezamowego i dobrze wymieszać.

Najlepiej podać z pajdą chleba. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić