Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Tarta cytrynowa idealna na lato. Przepis na doskonały deser

0

Tarta cytrynowa to klasyka wśród deserów. Pyszna, o lekko kwaśnym, orzeźwiającym smaku, z pewnością stanie się ulubionym ciastem tego lata.

Tarta cytrynowa idealna na lato. Przepis na doskonały deser
(Pixabay)

Tarta cytrynowa to gratka dla każdego fana kwaśnych deserów. Lekko słodka, z nutą orzeźwiającej cytryny. Jest idealna na lato.

Tarta cytrynowa. Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • szczypta soli
  • 115 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Krem:

  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • cukier puder do oprószenia

Tarta cytrynowa. Sposób przygotowania

  • z podanych składników zagnieć ciasto
  • ciasto warto schłodzić minimum 30 min przed upieczeniem
  • ciasto rozwałkuj i wyłóż nim okrągłą blachę (średnica 23-25 cm). Piecz przez 15 min
  • zetrzyj skórkę z umytych cytryn i utrzyj razem z cukrem i sokiem z cytryny
  • do startej cytryny powoli dolewaj śmietankę i ubijaj
  • stopniowo dodawaj po jednym jajku i żółtku
  • powstałą masę przelej na wcześniej upieczony spód
  • piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Zobacz także: Błędy przy robieniu jajecznicy

Smacznego! Jeśli spodobał ci się przepis na tartę cytrynową, to spróbuj także domowego qurrito jak z KFC i ciasta Rafaello.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić