Tłusty Czwartek inaczej. Pączki wiedeńskie to hit!

5

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, najwyższy czas więc pomyśleć nad smakołykami, które pozwolą celebrować ten dzień w szczególnie smakowity sposób. Zamiast tradycyjnych pączków, proponujemy ciekawą odmianę - pączki wiedeńskie, czyli pyszne gniazdka z ciasta parzonego. Wprost rozpływają się w ustach!

Tłusty Czwartek inaczej. Pączki wiedeńskie to hit!
Przepis na gniazdka z ciasta parzonego (YouTube, yoyomax12)

Tradycyjne pączki to oczywiście nieodłączny element świętowania Tłustego Czwartku, ale warto urozmaicić sobie dietę i spróbować też innych, równie pysznych i tłustych smakołyków - w końcu w ten dzień kalorie się nie liczą! Pączki wiedeńskie przygotowywane są z ciasta parzonego, które po usmażeniu robi się wyjątkowo miękkie i kuszące. Gwarantujemy - każdy sięgnie po dokładkę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Przepis na pączki wiedeńskie - gniazdka z ciasta parzonego. Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • Szczypta soli
  • Szklanka wody
  • Olej do smażenia

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis na pączki wiedeńskie - gniazdka z ciasta parzonego. Sposób przygotowania

  • W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień
  • Na wrzątek jednym ruchem wsyp przesianą mąkę i energicznie wymieszaj, tak, aby powstała jednolita masa
  • Gotuj ciasto na małym ogniu, cały czas mieszając, aż będzie odchodzić od garnka
  • Ciasto przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia
  • Do ostudzonego ciasta wmiksuj po kolei jajka
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciśnij kółka o średnicy ok. 6 cm
  • Olej rozgrzej z dużym garnku. Pączki wkładaj partiami przy pomocy łopatki
  • Smaż po ok. 5 minut z każdej strony, aż pączki będą zarumienione. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym
  • Połącz ze sobą składniki na lukier. Udekoruj nim gotowe pączki. Smacznego!
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić