Wystarczą 3 składniki. Przepis na domowe cukierki
Domowe cukierki z naturalną witaminą C bez dodatku konserwantów, a do tego gotowe w parę minut? Da się i mamy na to przepis!
Źródło zdjęć: © YouTube
Cukierki bez wyrzutów sumienia? Można. Wystarczy zrobić je w domu samemu. W tedy mamy pewność, że nie mają niezdrowych i niepotrzebnych barwników czy konserwantów. Wystarczy wycisnąć 200 ml soku ze świeżych pomarańczy (mogą być też mandarynki), dodać cukier i agar agar. Przechowuj w lodówce.
Przepis na domowe cukierki. Składniki:
- 200 ml kwaśnego soku z pomarańczy
- 200 ml cukru
- 7 gramów sproszkowanego agar agar
Przepis na domowe cukierki. Wykonanie:
- Na patelnię wlej sok, dodaj cukier i agar agar, wymieszaj
- Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając
- Masa cukrowa powinna być gęsta i ciągnąca się
- Gotową masę wylej na większą sylikonową formę, masa powinna mieć grubość ok. 4 mm
- Zostaw do ostygnięcia i zastygnięcia
- Masę posyp cukrem pudrem, poprzecinaj w paseczki i zawiń w ślimaczki