Znasz corn-dogi? Oto przepis. W Azji się nimi zajadają

8

Corn-dogi to ulubiona przekąska Azjatów, która staje się coraz popularniejsza również w Polsce. Jeśli jesteś fanem oryginalnie przyprawionej parówki w cieście, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Znasz corn-dogi? Oto przepis. W Azji się nimi zajadają
Koreańskie corn-dogi różnią się od amerykańskich. (Getty Images)

Corn-dogi to parówki lub ser mozzarella zanurzone w cieście i usmażone na głębokim tłuszczu. W Korei istnieje dziesiątki wariantów tej przekąski m.in. z ziemniakami, krewetkami czy też posypane cukrem. Jeśli chcesz przekonać jak smakują, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Corn-dogi. Potrzebne składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 duże jajko prosto z lodówki
  • 3 parówki
  • 3 kawałki twardej mozzarelli
  • 3 długie drewniane patyczki (jak do szaszłyków)
  • 1 szklanka bułki tartej lub panierki panko
  • olej do smażenia
  • ketchup, musztarda, majonez lub inny dowolny sos

Corn-dogi. Sposób wykonania:

  • mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, mleko i jajko wymieszaj na gładką masę
  • gotowe ciasto przelej do wysokiego i wąskiego naczynia, w którym łatwo będzie zanurzać corn-dogi
  • na każdy patyczek nadziej parówkę i po kawałku sera
  • na talerz wysyp bułkę tartą (lub panko)
  • w garnku z grubym dnem rozgrzej olej
  • parówki zanurz w cieście, obtocz w bułce, a następnie szybko przełóż do garnka z rozgrzanym tłuszczem
  • corn-dogi smaż do zarumienienia się, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym

Gotowe! Corn-dogi podawaj z ketchupem, musztardą lub swoim ulubionym sosem. Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję tej przekąski użyj samego sera mozzarella.    

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić