Zupa, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Lekarz zdradził swój przepis

Istnieje wiele wariantów zup pomidorowych. Dietetyk doktor Bartek Kulczyński podzielił się ze swoimi subskrybentami przepisem na zupę pomidorowo-czosnkową z dodatkiem papryki i natki pietruszki, która chroni m.in. przed rakiem i miażdżycą.

1Dietetyk doktor Bartek Kulczyński podzielił się ze swoimi subskrybentami przepisem na zupę pomidorowo-czosnkową z dodatkiem papryki i natki pietruszki.
Źródło zdjęć: © Instagram, Pixabay

Dr Bartek Kulczyński to dietetyk z dyplomem. Jego kanał na YouTube subskrybuje już ponad 359 tys. internautów. W swoich filmach dietetyk dzieli się wiedzą na temat żywienia.

W ostatnim newsletterze dr Kulczyński podzielił się przepisem na zdrowszą pomidorówkę, która zawiera m.in. potas, witaminę C, likopen, beta-karoten i allicynę. Jak zapewnia dietetyk regularne spożywanie tej zupy ma istotne przełożenie na poprawę stanu zdrowia.

Regularne jedzenie takiej pomidorówki to m.in. tarcza ochronna przeciwko nowotworom (przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi), regulacja ciśnienia krwi, ochrona serca i układu krążenia, mniejsze ryzyko udaru, zdrowie kości, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2, a także poprawa płodności - zapewnia dr Bartek Kulczyński.

Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • 1 do 3 szklanek wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy

Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Wykonanie:

  • Pomidory oczyść, obierz i pokrój w kostkę
  • Następnie wraz z koncentratem pomidorowym połącz je z wywarem warzywnym
  • Zagotowuj całość
  • Dodaj uprzednio pokrojoną, delikatnie podsmażoną lub podpieczoną paprykę
  • Pod sam koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, oliwę i wybrane przyprawy
  • Następnie czosnek przeciśnij przez praskę i w tej formie dodaj go do zupy
  • Tuż po dodaniu czosnku, zupę zdejmij z ognia i całość zblenduj w celu uzyskania jednolitej konsystencji

Tradycyjna polska zupa. Przepis na szybką i pyszną jaglankę

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos