aktualizacja 

Zupa, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Lekarz zdradził swój przepis

11

Istnieje wiele wariantów zup pomidorowych. Dietetyk doktor Bartek Kulczyński podzielił się ze swoimi subskrybentami przepisem na zupę pomidorowo-czosnkową z dodatkiem papryki i natki pietruszki, która chroni m.in. przed rakiem i miażdżycą.

Zupa, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Lekarz zdradził swój przepis
Dietetyk doktor Bartek Kulczyński podzielił się ze swoimi subskrybentami przepisem na zupę pomidorowo-czosnkową z dodatkiem papryki i natki pietruszki. (Instagram, Pixabay)

Dr Bartek Kulczyński to dietetyk z dyplomem. Jego kanał na YouTube subskrybuje już ponad 359 tys. internautów. W swoich filmach dietetyk dzieli się wiedzą na temat żywienia.

W ostatnim newsletterze dr Kulczyński podzielił się przepisem na zdrowszą pomidorówkę, która zawiera m.in. potas, witaminę C, likopen, beta-karoten i allicynę. Jak zapewnia dietetyk regularne spożywanie tej zupy ma istotne przełożenie na poprawę stanu zdrowia.

Regularne jedzenie takiej pomidorówki to m.in. tarcza ochronna przeciwko nowotworom (przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi), regulacja ciśnienia krwi, ochrona serca i układu krążenia, mniejsze ryzyko udaru, zdrowie kości, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2, a także poprawa płodności - zapewnia dr Bartek Kulczyński.

Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • 1 do 3 szklanek wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy

Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą. Wykonanie:

  • Pomidory oczyść, obierz i pokrój w kostkę
  • Następnie wraz z koncentratem pomidorowym połącz je z wywarem warzywnym
  • Zagotowuj całość
  • Dodaj uprzednio pokrojoną, delikatnie podsmażoną lub podpieczoną paprykę
  • Pod sam koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, oliwę i wybrane przyprawy
  • Następnie czosnek przeciśnij przez praskę i w tej formie dodaj go do zupy
  • Tuż po dodaniu czosnku, zupę zdejmij z ognia i całość zblenduj w celu uzyskania jednolitej konsystencji
Trwa ładowanie wpisu:instagram
Zobacz także: Tradycyjna polska zupa. Przepis na szybką i pyszną jaglankę
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić