Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka
|

Zupa mleczna: przepis na ukochaną potrawę z dzieciństwa. Wystarczy kilka składników

7
Podziel się:

Jej smak wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Zupa mleczna to popularne danie dla dzieci, które jadają zarówno w domu, jak i przedszkolu. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy, że może sprawdzić się jako lekka przekąska dla dorosłych.

Zupa mleczna: przepis na ukochaną potrawę z dzieciństwa. Wystarczy kilka składników
Smak zupy mlecznej nie musi być monotonny

Najpopularniejszy wariant zupy mlecznej składa się z mleka i płatków. Jednak istnieje przepis na to, jak wzbogacić smak potrawy i sprawić, że stanie się znacznie bardziej pożywna. Wystarczy dodać kilka składników, aby stworzyć zupełnie nowe danie, które posmakuje zarówno nam, jak i naszym dzieciom.

Zupa mleczna. Potrzebne składniki:

  • pół litra krowiego mleka
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • dwie łyżki cukru waniliowego lub miodu
  • dwie łyżki cukru białego
  • szczypta cynamonu

Zupa mleczna. Sposób przygotowania:

  • Kiedy będzie już gotowa, zdejmij garnek z ognia i pokrywkę, żeby kasza mogła odparować.
  • Zagotuj mleko w garnuszku, przez cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  • W międzyczasie dodaj do mleka biały cukier albo miód.
  • Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj do niego kaszę jaglaną i gotuj przez około dwie, maksymalnie trzy minuty. Pamiętaj o mieszaniu, aby nie przywarła do spodu naczynia.
  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na kilka minut, aby nieco się ostudził. Następnie przelej zupę mleczną na talerz.

Przeczytaj także: Przepis na domowe lody. Tylko trzy składniki

Bezpośrednio przed podaniem przypraw zupę mleczną cynamonem i cukrem waniliowym. Jeśli masz ochotę, możesz dodać takie świeże owoce jak maliny, poziomki czy jagody. Do cynamonu pasuje także starte jabłko.

Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
tester
2 lata temu
A czemu nie ma co zrobić z tą mąką ziemniaczaną?
lata 80-te
2 lata temu
Mój smak z dzieciństwa to kaszka manna, gorące mleko oraz chlebz masłem i dżemem truskawkowym. Kaszę jaglaną stosuję może od roku :) jaki region taka kasza była
Qwerty
2 lata temu
Sorki ale ta zupka ze zdjęcia wygląda tak samo jak te przed knajpą na chodniku tylko naczynie inne
Xxxxx
2 lata temu
Kocham rok mój 5latek też lubi kompot z truskawek dziś robiłem to cały poszedl
Anka
2 lata temu
A i tak kasza manna na mleku była najlepsza
Aga
2 lata temu
Koszmar dzieciństwa. Wpychanie na siłę w przedszkolu. Kolejny koszmar to bawarka.
@@@%%%^
2 lata temu
Wspomnienia WRACAJĄ !!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić