Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Zupa mleczna: przepis na ukochaną potrawę z dzieciństwa. Wystarczy kilka składników

10

Jej smak wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Zupa mleczna to popularne danie dla dzieci, które jadają zarówno w domu, jak i przedszkolu. Często nie zdajemy sobie jednak sprawy, że może sprawdzić się jako lekka przekąska dla dorosłych.

Zupa mleczna: przepis na ukochaną potrawę z dzieciństwa. Wystarczy kilka składników
Smak zupy mlecznej nie musi być monotonny

Najpopularniejszy wariant zupy mlecznej składa się z mleka i płatków. Jednak istnieje przepis na to, jak wzbogacić smak potrawy i sprawić, że stanie się znacznie bardziej pożywna. Wystarczy dodać kilka składników, aby stworzyć zupełnie nowe danie, które posmakuje zarówno nam, jak i naszym dzieciom.

Zupa mleczna. Potrzebne składniki:

  • pół litra krowiego mleka
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • dwie łyżki cukru waniliowego lub miodu
  • dwie łyżki cukru białego
  • szczypta cynamonu

Zupa mleczna. Sposób przygotowania:

  • Kiedy będzie już gotowa, zdejmij garnek z ognia i pokrywkę, żeby kasza mogła odparować.
  • Zagotuj mleko w garnuszku, przez cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  • W międzyczasie dodaj do mleka biały cukier albo miód.
  • Kiedy mleko będzie już gorące, dodaj do niego kaszę jaglaną i gotuj przez około dwie, maksymalnie trzy minuty. Pamiętaj o mieszaniu, aby nie przywarła do spodu naczynia.
  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na kilka minut, aby nieco się ostudził. Następnie przelej zupę mleczną na talerz.

Przeczytaj także: Przepis na domowe lody. Tylko trzy składniki

Bezpośrednio przed podaniem przypraw zupę mleczną cynamonem i cukrem waniliowym. Jeśli masz ochotę, możesz dodać takie świeże owoce jak maliny, poziomki czy jagody. Do cynamonu pasuje także starte jabłko.

Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić