Żurek wielkanocny inaczej. Jeden składnik zmienia smak

14

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Oto przepis na tradycyjny żurek wg receptury naszych babć. Mało kto wie, że wystarczy dodać jeden składnik, by żurek nabrał idealnego smaku.

Żurek wielkanocny inaczej. Jeden składnik zmienia smak
Żurek wielkanocny (Twitter)

Nikt już nie wyobraża sobie śniadania wielkanocnego bez żurku na zakwasie. Jeżeli chcesz, by żurek był delikatny w smaku, dodaj do niego kilka łyżek śmietany 30 proc. W ten sposób żurek gotowały niegdyś nasze babcie. Wielkanocny żurek podawaj z jajkiem i kiełbasą i chlebem lub z ziemniakami.

Przepis na żurek. Potrzebne składniki:

  • 2 litry bulionu
  • pół litra zakwasu żytniego
  • cztery białe kiełbasy
  • 20 dag boczku
  • 2 małe cebule
  • łyżka chrzanu
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.
  • suszony majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na żurek. Sposób przygotowania:

  • w garnku podgrzej bulion
  • na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zarumieni dodaj całość do bulionu
  • wrzuć też białe kiełbaski w całości i gotuj ok. pół godziny
  • następnie do wywaru dodaj połowę zakwasu i sprawdź, czy jest wystarczająco kwaśny
  • bulion przypraw czosnkiem, chrzanem i majerankiem
  • całość gotuj jeszcze przez chwilę
  • na koniec dodaj hartowaną śmietankę
  • żurek dopraw solą i pieprzem
  • zupę podawaj z jajkiem i kiełbasą lub innymi ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić