Nie lubisz "wczorajszych" pączków? Z tymi trikami dłużej pozostaną świeże

3

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pączków. Z drożdżowymi wypiekami jest jednak jeden problem - szybko tracą świeżość i puszystość. Jak temu zaradzić? Tłusty Czwartek już za rogiem, spieszymy więc z pomocnymi poradami.

Nie lubisz "wczorajszych" pączków? Z tymi trikami dłużej pozostaną świeże
Co zrobić, by pączki dłużej pozostały świeże? Radzimy (Pixabay)

Wszystkie łasuchy w Polsce już nie mogą się doczekać Tłustego Czwartku, by bez wyrzutów sumienia móc zajadać się pysznymi, kalorycznymi łakociami. Niektórzy już szykują sprawdzone przepisy na pączki, inni planują trasę do najlepszej cukierni w mieście. W większości polskich domów puszyste, okrągłe wypieki będą wprost wysypywać się z talerzy. A co zrobić, jeśli nie uda się zjeść ich wszystkich jednego dnia?

Pączki zwykle już na drugi dzień po upieczeniu tracą swoją kuszącą miękkość, stają się suche i niezbyt apetyczne. Jak temu zaradzić? Wystarczy przestrzegać kilku banalnie prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Tłusty Czwartek. Tak wygląda przygotowanie legendarnych pączków od Magdy Gessler

Jak przechowywać pączki, by na długo zachowały świeżość?

Przede wszystkim pączków nie powinno się zostawiać bez przykrycia. Od razu po ich zakupieniu lub upieczeniu i przestudzeniu, należy umieścić je w zamykanym pojemniku, bądź szczelnie zamkniętej papierowej torebce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

Pączki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. W lodówce będą szybciej się starzeć. Jeśli jednak od początku wiadomo, że nie wszystkie zostaną skonsumowane w ciągu jednego dnia, świeże pączki można zamrozić. Po rozmrożeniu konsystencja ciasta powinna pozostać bez zarzutu.

Wiele osób wskazuje, że świeżość "wczorajszym" pączkom najlepiej przywraca ich krótkie podgrzanie. Wystarczy wstawić je na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej lub na kilka minut do piekarnika. Najlepiej smakują tuż po podgrzaniu - są mięciutkie, jakby dopiero co zostały usmażone.

Jeśli sami pieczecie pączki, możecie nieco zmodyfikować przepis, tak, by wasze pączki na długo pozostały miękkie i puszyste. W tym celu warto zmniejszyć w nich ilość jajek. To one mogą powodować, że wypieki będą szybciej twardnieć. Dla dodatkowej ochrony przed wysychaniem pączki można także przykryć warstwą lukru.

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić