Nie lubisz "wczorajszych" pączków? Z tymi trikami dłużej pozostaną świeże

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pączków. Z drożdżowymi wypiekami jest jednak jeden problem - szybko tracą świeżość i puszystość. Jak temu zaradzić? Tłusty Czwartek już za rogiem, spieszymy więc z pomocnymi poradami.

PączkiCo zrobić, by pączki dłużej pozostały świeże? Radzimy
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wszystkie łasuchy w Polsce już nie mogą się doczekać Tłustego Czwartku, by bez wyrzutów sumienia móc zajadać się pysznymi, kalorycznymi łakociami. Niektórzy już szykują sprawdzone przepisy na pączki, inni planują trasę do najlepszej cukierni w mieście. W większości polskich domów puszyste, okrągłe wypieki będą wprost wysypywać się z talerzy. A co zrobić, jeśli nie uda się zjeść ich wszystkich jednego dnia?

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Pączki zwykle już na drugi dzień po upieczeniu tracą swoją kuszącą miękkość, stają się suche i niezbyt apetyczne. Jak temu zaradzić? Wystarczy przestrzegać kilku banalnie prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać pączki, by na długo zachowały świeżość?

Przede wszystkim pączków nie powinno się zostawiać bez przykrycia. Od razu po ich zakupieniu lub upieczeniu i przestudzeniu, należy umieścić je w zamykanym pojemniku, bądź szczelnie zamkniętej papierowej torebce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

Pączki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. W lodówce będą szybciej się starzeć. Jeśli jednak od początku wiadomo, że nie wszystkie zostaną skonsumowane w ciągu jednego dnia, świeże pączki można zamrozić. Po rozmrożeniu konsystencja ciasta powinna pozostać bez zarzutu.

Wiele osób wskazuje, że świeżość "wczorajszym" pączkom najlepiej przywraca ich krótkie podgrzanie. Wystarczy wstawić je na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej lub na kilka minut do piekarnika. Najlepiej smakują tuż po podgrzaniu - są mięciutkie, jakby dopiero co zostały usmażone.

Jeśli sami pieczecie pączki, możecie nieco zmodyfikować przepis, tak, by wasze pączki na długo pozostały miękkie i puszyste. W tym celu warto zmniejszyć w nich ilość jajek. To one mogą powodować, że wypieki będą szybciej twardnieć. Dla dodatkowej ochrony przed wysychaniem pączki można także przykryć warstwą lukru.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada