Artykuł sponsorowany | 

Menu niemowląt i małych dzieci – jakie dania dla dzieci wybierać?

Po okresie karmienia wyłącznie mlekiem przychodzi czas na rozszerzanie diety niemowlaka. Maluch poznaje nowe konsystencje i smaki, stopniowo przygotowując się do jedzenia "dorosłych" dań. Posiłki dla niemowląt i małych dzieci powinny być skomponowane starannie i zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, by mogły dostarczać im odpowiedniej ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Sprawdź, jakie dania dla dzieci wybierać, by menu niemowląt i małych dzieci było urozmaicone i w pełni zaspokajało ich potrzeby.

Menu niemowląt i małych dzieci – jakie dania dla dzieci wybierać?
(Pexels)

Schemat żywienia niemowląt – kiedy zacząć wprowadzanie posiłków stałych?

Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, wprowadzanie posiłków stałych można rozpocząć po ukończonym 17. tygodniu życia i nie później niż przed ukończeniem przez niemowlę 26. tygodnia. Tak szerokie ramy czasowe umożliwiają wyłączne karmienie niemowlaka piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. W znalezieniu idealnego momentu pomocna jest obserwacja oznak gotowości dziecka do rozszerzania diety. Zaliczamy do nich:

  • umiejętność siedzenia z podparciem
  • zanik odruchu wypychania jedzenia z ust
  • kontrolowanie ruchów główki i szyi
  • chwytanie jedzenia i wkładanie go do buzi 
  • obserwację jedzących rodziców i zainteresowanie zawartością ich talerza.

W pierwszych dniach rozszerzania diety niemowlaka podawaj mu jeden rodzaj produktu w niewielkiej ilości rozpoczynając od 2-3 łyżeczek. W ciągu 3-4 dni zwiększaj ilość i obserwuj dziecko sprawdzając czy ten produkt jest dobrze akceptowany. Podając niemowlakowi tak niewielkie ilości posiłku, powinnaś podać mu również mleko, aby maluch czuł się nasycony. Kiedy dziecko będzie zjadało cały posiłek (ok. 190 g), już nie musisz podawać dodatkowo mleka. Z biegiem czasu dziecko będzie zjadać coraz więcej posiłków stałych.

Ile posiłków uzupełniających powinno dziennie zjadać niemowlę?

  • 5.-6. miesiąc: 1 posiłek o konsystencji gładkiego puree, np. kaszki zbożowe, zupki-kremy, zmiksowane gotowane warzywa dla dzieci bądź zmiksowane owoce oraz mięso, jaja.
  • 7.-8. miesiąc: 2-3 posiłki z niewielkimi grudkami i kawałkami, np. obiadki dla niemowląt, niezbyt dokładnie zmiksowane gotowane mięso, ryby, warzywa, pieczywo, fermentowany nabiał, kasze.
  • od 9. miesiąca: 3-4 posiłki z większymi kawałkami, ale też do trzymania w rączce, np. niewielkie miękkie cząstki warzyw i owoców (również surowych), gotowanego mięsa, ryb, nabiał (małą ilość mleka krowiego można zastosować do przygotowania pokarmów uzupełniających dla dzieci w 1. roku życia), obiadki w słoiczkach.

Poza głównymi posiłkami możemy podawać 1-2 niewielkie przekąski, np. deserki dla dzieci.

Nie zapominajmy, że podstawą diety dziecka w 1. roku życia jest mleko – jeśli maluch zje zbyt mało stałego posiłku by się nasycić, należy uzupełnić go porcją mleka.

Rozszerzanie diety niemowląt – jak wprowadzać nowe produkty do diety dziecka?

Nie mamy konkretnych wytycznych co do kolejności wprowadzania nowych produktów do diety dziecka ani tego, kiedy jakie warzywa podawać niemowlakowi. Często jednak zaleca się, by rozpoczynać rozszerzanie diety niemowląt właśnie od warzyw – ich smak jest bowiem trudniejszy do zaakceptowania. Pierwsze owoce warto podać dopiero ok. 2 tygodnie po warzywach.

Z uwagi na różny czas rozpoczęcia rozszerzania diety niemowlaka wskazanie jednoznacznego momentu, w którym należy wprowadzić poszczególne produkty i rodzaje posiłków jest niemal niemożliwe – rodzice muszą się w tym przypadku kierować ogólnymi zaleceniami wynikającymi ze schematu żywienia niemowląt, własną intuicją, a przede wszystkim obserwacją dziecka.

Nowe smaki powinniśmy proponować maluchowi stopniowo, zaczynając od kilku łyżeczek jednoskładnikowego dania, np. puree z marchewki. Z każdym kolejnym dniem powinniśmy zwiększać ilość podawanego dania i obserwować dziecko pod kątem tolerancji tego produktu. Jeśli wszystko jest w porządku, możemy przejść do podawania kolejnego nowego składnika diety – osobno lub w połączeniu już ze znanym produktem.

Warto wspomnieć, że po ukończeniu 6. miesiąca życia należy wprowadzać do jadłospisu niemowlaka pokarmy bogate w żelazo, np. mięso, jaja, ryby lub wzbogacane produkty zbożowe. Z tego względu, po "przetestowaniu" kilku warzyw, możemy zacząć podawać dziecku pierwsze dania mięsno-warzywne, rybno-warzywne lub zupki, np. rosołek. Takie posiłki dla dzieci z reguły zawierają również składniki będące źródłem węglowodanów, np.: kasze, ziemniaki i ryż.

Kiedy maluch zacznie dobrze radzić sobie z pobieraniem papek z łyżeczki i ich przełykaniem, przychodzi czas na wprowadzenie pokarmów z grudkami, których jedzenie jest świetnym treningiem żucia i gryzienia. Zaczynamy od niewielkich grudek (zwykle ok. 7. miesiąca życia), a po 8. miesiącu możemy już podawać dziecku miękkie kawałki do samodzielnego jedzenia. W okolicach 1. urodzin maluch z powodzeniem może jeść pokarmy o dowolnej konsystencji.

Posiłki dla dzieci po 1. roku życia – jak powinien wyglądać jadłospis rocznego dziecka?

Podstawą jadłospisu rocznego dziecka są posiłki stałe, lecz mleko nadal odgrywa ważną rolę w jego diecie. W tym okresie maluch powinien zjadać 3-4 większe posiłki i 1-2 przekąski, najlepiej o stałych porach i zachowując odstępy pomiędzy kolejnymi posiłkami.

W komponowaniu diety dziecka po 1. roku życia pomocny jest modelowy talerzyk wskazujący zalecaną dzienną ilość porcji poszczególnych produktów:

  • 5 porcji produktów zbożowych
  • 5 porcji warzyw4 porcje owoców
  • 3 porcje mleka lub produktów mlecznych
  • 1-2 porcje mięsa, ryb i jaj
  • 1-2 porcje tłuszczów.

Należy unikać nadmiernych ilości soli i cukru, przetworzonej żywności, przekąsek dla dorosłych oraz słodyczy. Zamiast smażenia korzystniej będzie wybrać gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie.

Przykładowy jadłospis rocznego dziecka może wyglądać następująco:

  • śniadanie: kanapka z masłem i twarożkiem, pół ogórka, 2-3 ćwiartki gruszki lub jabłka, szklanka mleka
  • II śniadanie: płatki zbożowe z dodatkiem jogurtu naturalnego zmiksowanego z morelą
  • obiadek dla rocznego dziecka: zupa jarzynowa z brukselką, pulpet drobiowy w sosie pomidorowym, surówka z marchewki i jabłka, kasza jęczmienna, ½ szklanki kompotu
  • podwieczorek: kromka chałki z musem malinowym
  • kolacja: kasza gryczana z gotowanymi warzywami polana oliwą, szklanka mleka lub kakao.

Żywienie niemowląt i małych dzieci – dania dla dzieci z wysokiej jakości składników

Odpowiedni dobór produktów, z których komponujemy dietę dziecka to nie wszystko – równie ważna jest jakość i pochodzenie poszczególnych składników. Chcąc jak najlepiej zadbać o zdrowie i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych malucha, podawaj mu posiłki przygotowane z wysokiej jakości owoców, warzyw, mięsa, ryb, jaj i nabiału. Kupując gotowe dania dla dzieci zwracaj uwagę, by nie zawierały zbędnych dodatków: konserwantów, sztucznych aromatów i barwników, a także cukru i soli.

O przygotowanie jak najlepszych posiłków dla dzieci warto zadbać na każdym etapie: od zakupu składników, przez skomponowanie z nich dania aż po sposób obróbki produktów. Najlepsze warzywa i owoce to te pochodzące z ekologicznych upraw; mięso z kolei warto pozyskiwać ze sprawdzonych hodowli. Dobrym pomysłem jest kierowanie się podczas gotowania dla dzieci podobnymi zasadami do tych wykorzystywanych przez producentów żywności dla niemowląt:

  • bezkompromisową jakością składników 
  • najwyższym bezpieczeństwem
  • zbilansowaniem posiłków w taki sposób, by dostarczyć maluchowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Żywność BIO – co to jest? Czy warto przygotowywać posiłki dla dzieci z bioproduktów?

Eksperci ds. żywienia niemowląt rekomendują, by w miarę możliwości do przygotowywania posiłków dla dzieci wykorzystywać produkty z upraw i hodowli ekologicznych.

Żywność BIO, zwana też ekologiczną, to produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego, w którym rezygnuje się ze sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Zamiast nich stosuje się nawozy zielone i naturalne, a do odchwaszczania wykorzystuje się tylko mechaniczne metody. Zwierzęta żywione są naturalnymi paszami, mają zapewnione dobre warunki bytowe, a w ich hodowli unika się stosowania leków i antybiotyków.

Zaletami podawania dzieciom dań przygotowanych z certyfikowanych składników ekologicznych są:

  • naturalny, wolny od środków chemicznych proces produkcji
  • brak GMO i zminimalizowane ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi
  • pełne bezpieczeństwo, które gwarantują ścisłe kontrole na każdym etapie produkcji
  • istotnie większa zawartość witamin i antyoksydantów.

Dania dla dzieci dostosowane do wieku i potrzeb niemowląt

Prawidłowe komponowanie posiłków jest niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju i zdrowia dzieci – tylko dobrze zbilansowane dania będą w stanie dostarczyć im wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Jeśli sami nie czujemy się na siłach, możemy z powodzeniem zaufać w tej kwestii profesjonalistom, czyli ekspertom do spraw żywienia dzieci. Właśnie takie osoby zajmują się produkcją żywności dla niemowląt, opierając się na rekomendacjach i wynikach najnowszych badań.

Gotowe słoiczki dla dzieci są komponowane w taki sposób, by jak najlepiej odpowiadać na potrzeby żywieniowe dzieci w określonym wieku i pokrywać ich zapotrzebowanie na niezbędne mikro- i makroelementy. Co więcej, producenci dań dla niemowląt zobowiązani są do przestrzegania szeregu norm gwarantujących pełne bezpieczeństwo ich produktów.

Słoiczki HiPP – zaufaj profesjonalistom w kwestii żywienia niemowląt i małych dzieci

Słoiczki dla niemowląt i małych dzieci HiPP są starannie opracowywane przez sztab ekspertów, których celem jest zapewnienie najmłodszym jak najlepiej zbilansowanych posiłków najwyższej jakości.

Dlaczego warto podawać dzieciom dania w słoiczkach HiPP?

  • składniki wykorzystywane do ich produkcji pochodzą ze ściśle kontrolowanych upraw ekologicznych mają konsystencję dopasowaną do wieku i umiejętności dzieci
  • są opracowywane w oparciu o schemat żywienia niemowląt
  • mają czytelne etykiety ułatwiające wybór dania i sprawdzenie jego składu
  • ich objętość dopasowana jest do wieku dziecka – niewielkie porcje na początek, które zwiększają się w miarę wzrostu zapotrzebowania malucha na energię
  • są wygodne do podania i łatwe do podgrzania
  • powstają w oparciu o obowiązujące normy prawne i zalecenia ekspertów ds. żywienia
  • można bez problemu zabrać je ze sobą w podróż lub na wakacje.

Warto wspomnieć, że normy HiPP są znacznie bardziej rygorystyczne niż te wymagane przepisami prawa. Dzięki temu rodzice zyskują pewność, że wybierają w pełni bezpieczne produkty, za sprawą których dieta ich dziecka jest doskonale zbilansowana, a ryzyko niedoborów niewielkie.

Gotowe dania dla dzieci. Poznaj słoiczki dla niemowląt i małych dzieci HiPP

Poniżej znajdziesz propozycje gotowych słoiczków dla niemowląt HiPP, które sprawdzą się na poszczególnych etapach rozszerzania diety:

  • na początek – pierwsze warzywa dla niemowlaka: jednoskładnikowe słoiczki zgodne ze schematem żywienia niemowląt, np. Pierwsza marchewka HiPP BIO po 4. miesiącu, Pierwsza dynia HiPP BIO po 4. miesiącu
  • na śniadanie: Musli owocowe z jogurtem BIO po 9. miesiącu lub Ryż mleczny z jabłkami HiPP BIO po 9. miesiącu
  • zdrowy obiadek dla niemowlaka w formie papki: Puree z ziemniaczków z kukurydzą i indykiem HiPP BIO po 5. miesiącu lub z większymi cząstkami: Kasza bulgur z warzywami, mango i kurczakiem HiPP BIO po 9. miesiącu, Spaghetti Bolognese HiPP BIO po 11. miesiącu
  • deserki dla dzieci – zgodnie ze schematem żywienia niemowląt mogą być jedną z 2 przekąsek w ciągu dnia: Jabłka z brzoskwiniami, mango i jogurtem HiPP BIO po 6. miesiącu, Brzoskwinie i morele z twarożkiem HiPP BIO po 6. miesiącu.

Źródła:

1.      S. Staniak, Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, https://iung.pl/PJA/wydane/19/PJA19str25_35.pdf

2.      Produkcja ekologiczna i produkty ekologiczne, https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-production-and-products_pl

3.      E. Pietraś, Żywność ekologiczna, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zywnosc-ekologiczna/

4.      H. Weker i inni, Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, https://imid.med.pl/files/imid/Do%20pobrania/Poradnik%20%C5%BCywienia%20dzieci_1-3_IMiD_FINAL.pdf

5.      H. Szajewska i inni, Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf

6.      H. Szajewska i inni, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://ptghizd.pl/cm/uploads/2020/12/Karmienie-piersia.pdf.

Artykuł sponsorowany
Autor: Artykuł Sponsorowany
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić