Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Bolą cię stawy? Włącz je do diety

9

Co jeść i pić, żeby mieć zdrowe stawy? Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi problemy, wie, że zaleca się unikanie przetworzonej żywności i czerwonego mięsa. Nie samymi ograniczeniami jednak człowiek żyje — do diety należy też włączyć parę produktów. Jednym z nich jest sok z aloesu.

Bolą cię stawy? Włącz je do diety
Sok z aloesu może pomóc na ból stawów (Getty Images, brent hofacker)

Eksperci sugerują, by osoby borykające się z chorobami stawów stawiały w swojej diecie na

1. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. brązowy ryż, pełnoziarniste płatki śniadaniowe)

To produkty bogate w przeciwzapalne przeciwutleniacze (polifenole).

2. Maliny

Antocyjany, które nadają tym owocom kolor, są tym samym składnikiem odżywczym, który zmniejsza stany zapalne w organizmie.

3. Czosnek

Czosnek zawiera disiarczek diallilu, który redukuje enzymy uszkadzające chrząstkę i zwalcza stany zapalne.

4. Tłuste ryby

Gotowane na parze łosoś, makrela, pstrąg i tuńczyk są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które zwalczają stany zapalne stawów, zmniejszając obrzęk i ból. Te same kwasy tłuszczowe znajdują się również w soi!

5. Kurkumę

Pomaga zmniejszyć ból i obrzęk poprzez blokowanie cytokin. Najlepiej stosować ją razem z czarnym pieprzem – lepiej się wówczas wchłania.

6. Zielone warzywa

Brokuły, brukselka i kapusta są wypełnione sulforafanem, który zapobiega powstawaniu lub spowalnia uszkodzenia chrząstki stawowej.

7. Cytrusy

Witamina C jest nie tylko przeciwutleniaczem – odgrywa również dużą rolę w produkcji kolagenu, czyli istotnego składnika chrząstki, która amortyzuje i chroni stawy.

8. Sok z aloesu

Domowy zastrzyk zdrowia! Zawierający przeciwutleniacze sok z aloesu warto wymieszać z łyżką octu jabłkowego i imbirem. Choć taka mikstura nie brzmi zbyt apetycznie, to jest doskonałym naturalnym lekarstwem, które może pomóc chronić tkankę stawową przed uszkodzeniem.

9. Cydr jabłkowy

Cydr jest napojem naturalnym — podczas jego produkcji nie dodaje się substancji dodatkowych ani cukru. Jest bogaty w antyoksydanty, magnez, potas i wapń — każdy z tych składników jest ważny dla utrzymania zdrowych kości i stawów.

Należy jednak pamiętać, że alkohol zazwyczaj pobudza apetyt; jego spożycie może skierować myśli w kierunku przetworzonej żywności, która dla osób z bólami stawów jest szczególnie niewskazana.

Trzeba też podkreślić, że każda, nawet najmniejsza ilość alkoholu, przyczynia się do uszkadzania układu nerwowego. Picie alkoholu w nadmiarze może doprowadzić do poważnego uzależnienia, choroby alkoholowej, wielu schorzeń, a czasem nawet do śmierci.

10. Imbir

Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających, a przy tym smakuje bardzo dobrze zarówno w wytrawnych daniach, jak i w deserach lub napojach.

Nie wszystkie te składniki trzeba jeść codziennie! Jeśli więc rano zjemy pełnoziarnistą owsiankę z malinami, na obiad sięgniemy po rybę lub tofu, a po południu wypijemy szklankę soku z cytrusów albo napój imbirowy, możemy być pewni, że — przynajmniej z dietetycznego punktu widzenia — zadbaliśmy o nasze stawy jak najlepiej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić