Kamil S. Sikora| 

Choruje 3 mln Polaków. Ten produkt tylko pogłębia objawy

22

Chociażby mogłoby się wydawać, że dieta osób chorych na cukrzycę, to same ograniczenia, istnieją jednak produkty, które diabetycy mogą jeść bez ograniczeń. Dowiedz się, o jakie chodzi i dlaczego warto po nie sięgać.

Choruje 3 mln Polaków. Ten produkt tylko pogłębia objawy
Pierogi mają wysoki indeks glikemiczny. Gwałtownie podnoszą poziom cukru (Licencjodawca, Penpak Ngamsathain)

W Polsce mamy ponad trzy miliony pacjentów z cukrzycą. Nie tylko oni powinni zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi, ale także wszyscy, u których wykryto insulinooporność. Pacjenci z cukrzycą powinni regularnie zażywać leki i być pod stałą kontrolą specjalisty. W tym przypadku należy zastosować również odpowiednią dietę, dzięki, której diabetyk uniknie powikłań cukrzycowych.

Najważniejsze jest unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym - one najbardziej podnoszą poziom cukru we krwi. Można do nich zaliczyć: pierogi, białe pieczywo, białe makarony, biały ryż, pizzę, frytki, dania instant, słodkie wypieki cukiernicze, pyzy, krokiety i kluski śląskie. W trosce o swoje zdrowie, osoby dotknięte cukrzycą powinny włączyć do swojej codziennej diety warzywa o niskim IG. Są to m.in.: oliwki, papryka, ogórki, bakłażan kiszona kapusta, seler naciowy, rzodkiewka, fasolka szparagowa i grzyby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Remisja cukrzycy typu drugiego możliwa. Najnowsze badania naukowców

Znajdziemy w nich witaminę błonnik pokarmowy, cenne związki mineralne oraz witaminę A, D, E, K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Z tego względu niektóre warzywa warto spożywać z oliwą z oliwek. Przy cukrzycy warto sięgać także po tłuste ryby morskie, które są bogate w cenne wielonienasycone kwasy omega-3 i omega-6.

Jeżeli lekarz zdiagnozował u ciebie cukrzycę, bez obaw możesz jeść takie owoce jak: czarne i czerwone porzeczki, borówki, rabarbar, gruszki, mandarynki, morele, marakuję, jabłka, brzoskwinie, grejpfruty i wiśnie. Przy cukrzycy dietetycy i lekarze zalecają spożywanie przed południem tych produktów.

Dodając do nich orzechy, dodatkowo obniżymy ich wskaźnik IG. Podczas walki z cukrzycą istotną rolę odgrywa również sposób, w jaki przyrządzamy potrawy. W tym przypadku nasze ulubione dania powinny być przygotowane na parze, pieczone lub duszone. Nie należy również wdychać dymu tytoniowego i spożywać smażonych dań, wysokoprzetworzonej żywności, alkoholu, napojów bogatych w cukier. Warto także pamiętać o aktywności fizycznej, regularnym wykonywaniu badań i wizytach u diabetologa.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić