Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Czyszczą tętnice z cholesterolu. Obniża ryzyko udaru

9

Zapchane cholesterolem tętnice doprowadzają do rozwoju wielu groźnych chorób, m.in. miażdżycy czy zawału serca. Eksperci z całego świata podkreślają, jak ważna jest w tym kontekście profilaktyka, na którą składa się przede wszystkim właściwa dieta. Jeden jej składnik jest szczególnie istotny – to kiełki pszenicy.

Czyszczą tętnice z cholesterolu. Obniża ryzyko udaru
Jakie właściwości mają kiełki pszenicy? (Licencjodawca, santobossmail@gmail.com)

Cholesterol nie boli?

Choroby układu sercowo-naczyniowego od lat odpowiadają za największą liczbę zgonów wśród mieszkańców Polski. Niestety, w ogromnej mierze odpowiada za nie cholesterol, który latami odkłada się w naszych naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko udaru mózgu, zawału serca czy miażdżycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wysoki cholesterol Polaków. Niepokojące dane naukowców

Mówi się, że wysoki cholesterol nie boli, ale jednak istnieją pewne przesłanki, które powinny nas skłonić do poszerzonej diagnostyki. Objawy, które mogą świadczyć o tym, że nasze tętnice są zapchane, to m.in.: ból i dyskomfort podczas chodzenia, który ustępuje, gdy odpoczywamy, zimne stopy, piekący ból stóp, który jest odczuwalny, gdy leżymy, zaczerwieniona skóra czy owrzodzenia stóp i palców, które nie chcą się goić. Warto również zwrócić uwagę na to, czy wokół oczu nie pojawiły się kępki żółte – te zmiany skórne to zawsze znak ostrzegawczy, którego nie wolno lekceważyć.

Sterole roślinne a wysoki cholesterol

Jednym z głównych elementów profilaktyki w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego jest odpowiednia dieta. Eksperci podkreślają, że z naszego menu powinien zostać wyeliminowany alkohol, cukry oraz tłuszcze trans. Ograniczyć należy również wysokoprzetworzoną żywność i czerwone mięso. A co warto włączyć do naszego codziennego jadłospisu?

Niektóre doniesienia naukowe sugerują, że nie powinniśmy zapominać o sterolach roślinnych, które znajdziemy nie tylko w ryżu, soi czy olejach roślinnych, ale również w sezamie, kiełkach pszenicy, nasionach roślin strączkowych czy orzechach.

Dietetycy w szczególności polecają kiełki pszenicy – to właśnie one pomogą nam obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi. To świetny pokarm nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, ale też uniwersalność – można dodawać je do sałatek, kanapek, jajecznicy, past jajecznych czy jogurtów. W kiełkach znajdziemy również błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminę E, magnez czy fosfor.

Należy jednak pamiętać, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zleca, by spożywać dziennie maksymalnie 3 g fitosteroli.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić