Dodaj do herbaty. Pij, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cholesterol
Dodajemy do niej miód, mleko, kardamon, cukier, rum, ale czy słyszałeś kiedykolwiek, żeby dodawać do herbaty pieprz? Okazuje się, że to połączenie pomaga schudnąć.
Herbata z pieprzem powinna zagościć w naszym menu na stałe. Nie tylko dlatego, że przyspiesza przemianę materii. To połączenie rozgrzewa cały organizm, pomaga pozbyć się stanów zapalnych, łagodzi bóle brzucha, a także sprawdza się w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych.
Jak to możliwe, że herbata z pieprzem ma tyle właściwości prozdrowotnych? To przede wszystkim dzięki piperynie. To ona nadaje popularnej przyprawie ostry smak i zapach. Piperyna jest jednak przede wszystkim niezwykle silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. To dzięki niej procesy trawienne zostają pobudzone. Dostarczana regularnie zapobiega wzdęciom, wspomaga procesy odchudzające. Dodatkowo ułatwia wchłanianie selenu oraz niektórych witamin z grupy B dostarczanych wraz z pożywieniem.
Nie należy również zapominać o cennych polifenolach znajdujących się w czarnej herbacie. Procesy, w których biorą udział mają korzystny wpływ na mikroflorę jelit, a kwas propionowy wpływa na metabolizm energetyczny w wątrobie (m.in. hamuje syntezę cholesterolu).
Jak przygotować prozdrowotny napój? Zaparz ulubioną czarną herbatę i dodaj do niej szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pamiętaj, by herbatę z pieprzem pić wtedy, gdy jest jeszcze gorąca. W tym przypadku temperatura napoju ma ogromne znacznie. Smacznego!