Dodaj do herbaty. Pij, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cholesterol

8

Dodajemy do niej miód, mleko, kardamon, cukier, rum, ale czy słyszałeś kiedykolwiek, żeby dodawać do herbaty pieprz? Okazuje się, że to połączenie pomaga schudnąć.

Czarny pieprz dodany do herbaty podkręci metabolizm
Czarny pieprz dodany do herbaty podkręci metabolizm (Getty Images)

Herbata z pieprzem powinna zagościć w naszym menu na stałe. Nie tylko dlatego, że przyspiesza przemianę materii. To połączenie rozgrzewa cały organizm, pomaga pozbyć się stanów zapalnych, łagodzi bóle brzucha, a także sprawdza się w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Jak to możliwe, że herbata z pieprzem ma tyle właściwości prozdrowotnych? To przede wszystkim dzięki piperynie. To ona nadaje popularnej przyprawie ostry smak i zapach. Piperyna jest jednak przede wszystkim niezwykle silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. To dzięki niej procesy trawienne zostają pobudzone. Dostarczana regularnie zapobiega wzdęciom, wspomaga procesy odchudzające. Dodatkowo ułatwia wchłanianie selenu oraz niektórych witamin z grupy B dostarczanych wraz z pożywieniem.

Nie należy również zapominać o cennych polifenolach znajdujących się w czarnej herbacie. Procesy, w których biorą udział mają korzystny wpływ na mikroflorę jelit, a kwas propionowy wpływa na metabolizm energetyczny w wątrobie (m.in. hamuje syntezę cholesterolu).

Jak przygotować prozdrowotny napój? Zaparz ulubioną czarną herbatę i dodaj do niej szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pamiętaj, by herbatę z pieprzem pić wtedy, gdy jest jeszcze gorąca. W tym przypadku temperatura napoju ma ogromne znacznie. Smacznego!

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić