aktualizacja 

Dodaj trzy krople. Oczyści wątrobę, obniży cholesterol

68

Ten napój jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Jego regularne picie dba o naszą kondycję zdrowotną, obniżając tym samym ryzyko rozwoju wielu chorób. Żeby jednak w pełni wykorzystać walory zdrowotne soku z marchwi, należy go odpowiednio przygotować.

Dodaj trzy krople. Oczyści wątrobę, obniży cholesterol
(Getty Images)

Sok z marchwi

Marchewka zawiera** cynk, wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź, krzem, magnez, pektyny, flawonoidy oraz witaminę A, C, E, H, K, PP i witaminy z grupy B. Należy jednak pamiętać, że niektóre z tych cennych witamin łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, więc warto do świeżego soku wyciśniętego z marchwi dodać odrobinę oleju roślinnego albo **oliwy z oliwek.

W ten sposób skorzystamy ze wszystkich zalet spożywania soku z tych zdrowych warzyw. Stała obecność soku marchwiowego w naszym menu wpłynie korzystnie na prawidłową pracę wątroby i pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Zawartość witaminy E w marchewce sprawia, że ta mikstura wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu opóźnia proces starzenia, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Najlepszy sok na serce

Sok marchewkowy poprawia także kondycję zdrowotną serca, redukując stres oksydacyjny. Pektyny, które znajdziemy w soku z marchewki, dbają o prawidłowy poziom cukru, przez co zmniejszają prawdopodobieństwo nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Potas i pektyny pomagają utrzymać poziom cholesterolu w organizmie i ciśnienie tętnicze na prawidłowym poziomie, co powoduje, że jesteśmy mniej narażeni na choroby związane z układem krążenia takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Poza tym nektar z marchwi usprawnia działanie narządu wzroku. Zawarte w nim beta-karoten, zeaksantyna i luteina chronią przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Sok z marchwi najlepiej przygotować samemu, ponieważ artykuły spożywcze z półki sklepowej często zawierają wiele sztucznych polepszaczy smaku i koloru. Jeśli brakuje nam czasu na samodzielne przyrządzenie zdrowego nektaru z marchwi, należy uważnie czytać skład produktu umieszczony na etykiecie.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić