Milena Górecka| 

Dorzuć do potraw. Redukują stany zapalne, obniżają cholesterol

5

Są zdrową, wegańską i bezglutenową alternatywą dla nabiału, charakteryzują się słonym, orzechowym lub serowym smakiem. Czym są płatki drożdżowe i jak ich używać?

Dorzuć do potraw. Redukują stany zapalne, obniżają cholesterol
Wyglądają jak bułka tarta, ale są znacznie zdrowsze (Getty Images, Gema Alvarez Fernandez)

Płatki drożdżowe — zdrowa alternatywa

Płatki drożdżowe wyglądają jak grubo zmielona bułka tarta, a pozyskiwane są na skutek obróbki drożdży nieaktywnych z wykorzystaniem glukozy zawartej w melasie buraczanej lub trzcinowej. W jednej czwartej szklanki drożdży odżywczych znajduje się 60 kalorii, 8 gramów białka, 3 gramy błonnika, a także znaczące ilości witamin z grupy B, potasu, wapnia i żelaza.

Choć nie należą do najtańszych, opłaca się w nie zainwestować — wystarczy niewielka ilość, by zmienić smak dania i dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gala Solve for Tomorrow

Płatki drożdżowe:

1. Dodają energii

Większość płatków drożdżowych jest wzbogacona o witaminę B12, której niedobór może prowadzić do osłabienia i zmęczenia. To szczególnie cenna informacja dla wegan i wegetarian, ponieważ naturalna witamina B12 występuje właściwie wyłącznie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem 1/4 szklanki płatków drożdżowych dostarcza aż siedem razy więcej witaminy B12 niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie! To prawdziwa bomba witalności.

2. Wspomagają układ odpornościowy

Wykazano, że płatki drożdżowe mogą redukować stany zapalne, wspomagać organizm w walce z infekcjami bakteryjnymi i łagodzić objawy biegunki.

3. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci

Badania wskazują na istotną rolę płatków drożdżowych w przeciwdziałaniu łamliwości paznokci oraz wypadaniu włosów. Płatki drożdżowe mogą również przyczyniać się do redukcji problemów skórnych, np. trądziku.

4. Poprawiają wrażliwość na glukozę

Istnieją przesłanki sugerujące, że płatki drożdżowe mogą mieć pozytywny wpływ na wrażliwość na glukozę u osób z cukrzycą typu 2, obecne badania nie dostarczyły jeszcze na to ostatecznych dowodów. Interesujące w tym zakresie wyniki uzyskano jednak w badaniach nad drożdżami wzbogaconymi o chrom — okazuje się, że ten rodzaj drożdży może obniżać poziom glukozy na czczo oraz cholesterol w modelu zwierzęcym.

5. Wspierają rozwój płodu

Płatki drożdżowe, ze względu na zawartość kwasu foliowego, mogą odgrywać ważną rolę we wsparciu zdrowej ciąży. Zaleca się, by kobiety planujące macierzyństwo przyjmowały odpowiednią ilość tego składnika, aby zapobiegać wadom wrodzonym i wspierać prawidłowy rozwój płodu.

Jak używać płatków drożdżowych?

Płatki drożdżowe są wszechstronne! Można:

- używać ich zamiast parmezanu do risotto,

- stosować jako zamiennik sera do sosów,

- zagęszczać nim zupy, farsze i pasty do kanapek,

- dodawać do jajecznicy,

- posypywać nimi makarony.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić