Milena Górecka| 

Masz takie problemy? Natychmiast zrezygnuj z pieprzu

10

Czarny pieprz zawiera antyoksydanty, u osób zdrowych łagodzi stany zapalne, działa korzystnie na trawienie, wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwwirusową oraz wspomaga proces utraty wagi. Czy jednak oznacza to, że dla każdego jest bezpieczny? Niekoniecznie.

Masz takie problemy? Natychmiast zrezygnuj z pieprzu
Nie wszyscy mogą używać pieprzu (Getty Images, BOY_ANUPONG)

Przeciwwskazania do spożywania pieprzu

Pieprzu powinny unikać osoby, które borykają się z:

1. Przewlekłymi chorobami jelit

Zawarta w pieprzu piperyna może wywierać stymulujący efekt na błonę śluzową przewodu pokarmowego. U pacjentów z przewlekłymi chorobami jelit (np. chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego), podrażnienie i stymulacja błony śluzowej może przyczyniać się do nasilenia procesu zapalnego i zaostrzenia objawów chorobowych. Co więcej, aktywne składniki pieprzu mogą zwiększać przepuszczalność jelitową, co może dodatkowo nasilać reakcje autoimmunologiczne.

2. Chorobami leczonymi antybiotykami

Pieprz może wpływać na metabolizm leków w wątrobie, zwłaszcza poprzez modulację działania enzymów cytochromu P450. Taka interakcja może prowadzić do zmiany stężeń leków w osoczu, co z kolei może wpływać na ich terapeutyczną skuteczność oraz profil bezpieczeństwa. Zwiększone stężenie antybiotyków może nasilać ich działania niepożądane, a obniżone stężenie może przyczynić się do rozwinięcia oporności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Dodatkowo piperyna może oddziaływać na motorykę przewodu pokarmowego oraz barierę jelitową, co w sytuacji stosowania antybiotykoterapii, mającej wpływ na mikrobiotę jelitową, może nasilać dysbiozę i związane z nią komplikacje.

3. Refluksem żołądkowo-przełykowym

Zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego indukowane przez pieprz, może przyczyniać się do nasilenia zwrotnego przepływu zawartości żołądkowej do przełyku, co prowadzi do podrażnienia i uszkodzenia jego błony śluzowej. To z kolei może nie tylko potęgować objawy dyskomfortu (np. zgagę), ale także przyczyniać się do długoterminowych komplikacji.

4. Zaburzeniami krzepnięcia krwi

Pieprz może wpływać na metabolizm leków przeciwzakrzepowych. W rezultacie, osoby przyjmujące antykoagulanty mogą doświadczyć albo nadmiernej antykoagulacji (zwiększającej ryzyko krwawień), albo niedostatecznej antykoagulacji (nasilającej ryzyko zdarzeń zakrzepowych). Piperyna może również wywierać bezpośredni wpływ na płytki krwi, potencjalnie modyfikując ich funkcję i współuczestnicząc w procesie hemostazy.

Pacjenci z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinni więc zachować ostrożność w spożywaniu pieprzu, zwłaszcza w dużych ilościach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić