Działają jak lek na jelita. Wymiatają cholesterol, tłuszcz i złogi

10

Produkty kiszone nie bez powodu wróciły do łask. Ponownie królują na naszych stołach i mogą wykazać się szeregiem zdrowotnych korzyści. Nie wszystkie kiszonki są jednak w równym stopniu zalecane. Te ze sklepowych półek są źródłem konserwantów, dlatego, aby w pełni cieszyć się ich wartościami odżywczymi, najlepiej zrobić je samemu.

Kiszonki regulują pracę jelit
Kiszonki regulują pracę jelit (Getty Images)

Właściwości zdrowotne kiszonek

Kiszonki zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych. Oznacza to, że mają działanie probiotyczne. Zawartość kwasu mlekowego doskonale wpływa na florę bakteryjną i cały nasz układ trawienny, w szczególności regulując pracę jelit i wymiatając złogi. Wpływają także na zmniejszenie ilości cholesterolu we krwi, regulują poziom cukru, a dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i minerałów.

Przede wszystkim można w nich znaleźć mnóstwo witaminy C, a także E i K. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B. Kiszonki zawierają także sole mineralne i organiczne związki siarki, które dodatkowo wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Wspierają także wchłanianie żelaza do organizmu i wpływają korzystnie na układ nerwowy.

Kiszonki na odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C kiszone produkty wspomagają odporność. Ich probiotyczne działanie wspiera układ immunologiczny i prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Prawidłowy rozrost flory bakteryjnej chroni przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Zapobiega to rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Jedzenie kiszonek pomaga uchronić nas i nasze dzieci przed przeziębieniem, grypą, a także tzw. jelitówką, czyli grypą żołądkową.

Kiszonki na układ pokarmowy

Jedzenie kiszonek wpływa także na poprawę ogólnego stanu naszego żołądka i jelit. Produkty fermentowane mogą okazać się pomocne w przypadku wielu dolegliwości żołądkowych. Kiszonki likwidują niestrawność, pomagają także leczyć zgagę. Sok z kiszonek pomoże usprawnić przemianę materii i złagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego.

Dzięki temu, że kiszonki usprawniają trawienie i przyspieszają metabolizm, mogą okazać się skuteczne w walce z nadmiernymi kilogramami.

Kiszonki na kaca

Niewiele osób o tym wie, ale kiszone produkty i ich soki są doskonałym remedium na zbyt długą i za mocno zakrapianą imprezę. Zawarte w nich witaminy i minerały wspierają metabolizm alkoholu. Witaminy z grupy B pozwalają na szybsze trawienie związków alkoholowych, a sok z kiszonek dotlenia organizm, niemal natychmiast poprawiając nasze samopoczucie.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić