Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Działają jak lek na jelita. Wymiatają cholesterol, tłuszcz i złogi

8
Podziel się:

Produkty kiszone nie bez powodu wróciły do łask. Ponownie królują na naszych stołach i mogą wykazać się szeregiem zdrowotnych korzyści. Nie wszystkie kiszonki są jednak w równym stopniu zalecane. Te ze sklepowych półek są źródłem konserwantów, dlatego, aby w pełni cieszyć się ich wartościami odżywczymi, najlepiej zrobić je samemu.

Kiszonki regulują pracę jelit
Kiszonki regulują pracę jelit (Getty Images)

Właściwości zdrowotne kiszonek

Kiszonki zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych. Oznacza to, że mają działanie probiotyczne. Zawartość kwasu mlekowego doskonale wpływa na florę bakteryjną i cały nasz układ trawienny, w szczególności regulując pracę jelit i wymiatając złogi. Wpływają także na zmniejszenie ilości cholesterolu we krwi, regulują poziom cukru, a dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i minerałów.

Przede wszystkim można w nich znaleźć mnóstwo witaminy C, a także E i K. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B. Kiszonki zawierają także sole mineralne i organiczne związki siarki, które dodatkowo wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Wspierają także wchłanianie żelaza do organizmu i wpływają korzystnie na układ nerwowy.

Kiszonki na odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C kiszone produkty wspomagają odporność. Ich probiotyczne działanie wspiera układ immunologiczny i prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Prawidłowy rozrost flory bakteryjnej chroni przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów.

Zapobiega to rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Jedzenie kiszonek pomaga uchronić nas i nasze dzieci przed przeziębieniem, grypą, a także tzw. jelitówką, czyli grypą żołądkową.

Kiszonki na układ pokarmowy

Jedzenie kiszonek wpływa także na poprawę ogólnego stanu naszego żołądka i jelit. Produkty fermentowane mogą okazać się pomocne w przypadku wielu dolegliwości żołądkowych. Kiszonki likwidują niestrawność, pomagają także leczyć zgagę. Sok z kiszonek pomoże usprawnić przemianę materii i złagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego.

Dzięki temu, że kiszonki usprawniają trawienie i przyspieszają metabolizm, mogą okazać się skuteczne w walce z nadmiernymi kilogramami.

Kiszonki na kaca

Niewiele osób o tym wie, ale kiszone produkty i ich soki są doskonałym remedium na zbyt długą i za mocno zakrapianą imprezę. Zawarte w nich witaminy i minerały wspierają metabolizm alkoholu. Witaminy z grupy B pozwalają na szybsze trawienie związków alkoholowych, a sok z kiszonek dotlenia organizm, niemal natychmiast poprawiając nasze samopoczucie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
ipo
rok temu
taaaaa a miesac temu pisali ze ogorki kwaszone to trucizna iszkodza zdrowiu i kapusta kwaszona tez???? szkodzi???
majka
rok temu
wszystko pięknie tylko że posiadają dużo soli podwyższaj cisnienie,
ogór
rok temu
ja tesz kisze ogóra co dziennie i bez konserwantów bo tak lepiej wchodzi im wyczysci kazda dziórke , a pózniej jeszcze forme zaleje.
emerytka
rok temu
niedawno pisali ze szkodza.
emil
rok temu
polecam,tylko domowej roboty ,nie ze sklepu.
ukuyk
rok temu
klin z rana jak śmietana
gosc
rok temu
Swietnie tez podnosi nadcisnienie u starszych ludzi!
Wiem co mówię...
rok temu
Na kaca tylko seta.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić