Fatalne dla żołądka, wątroby i trzustki. Popularne na śniadanie

2

Wiele osób zaczyna dzień od tostów na śniadanie. Jak się okazuje, regularne spożywanie tostów zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i innych poważnych schorzeń. Dowiedz się, jak odpowiednio przygotować pieczywo tostowe, żeby nie było zbyt szkodliwe dla twojego zdrowia.

Tosty na śniadanie to zły wybór!
Tosty na śniadanie to zły wybór! (Getty Images)

Pieczywo tostowe długo utrzymuje swoją świeżość, nie staje się twarde i nie pokrywa się szybko pleśnią. Niestety, jest to zasługa sztucznych dodatków, takich jak: konserwanty, emulgatory oraz polepszacze smaku i zapachu. Poza tym ten rodzaj pieczywa zawiera sztucznie przetworzoną mąkę. Te wszystkie składniki wpływają negatywnie na naszą trzustkę i wątrobę.

Zobacz także: Śniadanie w 10 minut

Podgrzewanie tostów w tosterze powoduje wytwarzanie się akrylamidu. Im bardziej przypiekamy pieczywo tostowe, tym więcej akrylamidu powstaje. Nadmiar tej substancji, może prowadzić do zaburzeń układu nerwowego.

Do porannych tostów świetnie pasuje dżem. Wybierając jako dodatek do tostów dżem ze sklepu, dostarczamy swojemu organizmowi znaczne ilości pustych kalorii. Dwa tosty z dodatkiem dżemu zawierają aż 350 kcal.

Do tostów dodajemy wędlinę, parówki lub mielonkę czyli przetworzone mięso, które zawiera substancje sztucznie podnoszące jakość tych produktów. Regularne jedzenie tego rodzaju mięsa może powodować dolegliwości żołądkowe i zwiększać ryzyko raka.

Do tostów bardzo często dodawany jest też ser. Ważne by wybrać produkt dobrej jakości, a nie wyrób seropodobny. Sery żółte są bogate w wapń, ale zawierają także znaczne ilości soli, konserwantów i barwników.

Tosty smarujemy także margaryną, która zawiera tłuszcze utwardzone. Jedzenie dużej ilości tostów z margaryną prowadzi do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi, co prowadzi do miażdżycy oraz chorób serca.

Kolejny dodatek do tostów to ketchup. Sos z pomidorów słabej jakości zawiera sporo cukru, soli i konserwantów. Ketchup na tostach podnosi kaloryczność tego dania, co nie znaczy, ze czyni go bardziej wartościowym.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić