Fatalny błąd popełniany latem. Może uszkodzić wątrobę i płuca

18

Owoce leśne są bogatym źródłem witamin i antyoksydantów. Podczas spaceru w lesie często zjadamy te pyszne owoce, zrywając je prosto z krzaka. Należy jednak pamiętać, że spożywanie w ten sposób jagód, poziomek lub jeżyn naraża nas na zarażenie się pasożytami.

Zjadając owoce prosto z krzaka narażamy się na zakażenie tasiemcem
Zjadając owoce prosto z krzaka narażamy się na zakażenie tasiemcem (Getty Images)

Jednym z owoców, które łatwo spotkać podczas pobytu w lesie jest czarna jagoda. Zawiera ona cenną witaminę A, B i C, a także magnez, fosfor i potas. Suszone leśne jagody pomagają wyregulować poziom cukru we krwi i przeciwdziałają biegunkom. Z kolei świeże czarne jagody mają działanie przeczyszczające, chronią przed zaparciami i pozytywnie wpływają na narząd wzroku.

Kolejne owoce często występujące w lesie to jeżyny, z których można przyrządzić zdrowy sok. Picie skoku z jeżyn chroni nasz organizm przed przeziębieniami i infekcjami. Liście jeżyn również mają prozdrowotne właściwości. Mikstura działa przeciwgorączkowo, przeciwbiegunkowo. Poza tym ten wywar wpływa korzystnie na kondycję zdrowotną naszego serca.

Dziko rosnące maliny są drobniejsze od tych sadzonych na działkach, mają kwaśniejszy i bardziej wyrazisty smak. Sok wyciśnięty ze świeżych malin jest bogatym źródłem witaminy C. Z leśnych malin można zrobić również ocet, który pomoże na ból gardła i gorączkę.

Poziomki rosnące w lesie znajdują zastosowanie w medycynie ludowej, dzięki swoim właściwościom moczopędnym. Zawierają flawonoidy wykazujące silne działanie odkażające. Pektyny zawarte w poziomkach przyśpieszają nasz metabolizm.

Kiedy podczas leśnej wycieczki spotkamy na swojej drodze pyszne dziko rosnące owoce, lepiej nie wkładajmy ich od razu do ust. Zjadając je w ten sposób narażamy się na zakażenie tasiemcem. Leśna zwierzyna wraz z odchodami przenosi również bąblowicę. Jest to choroba pasożytnicza, która powoduje wystąpienie najgroźniejszego rodzaju tasiemca.

Kiedy jaja tasiemca bąblowcowego znajdą się w naszym przewodzie pokarmowym, wtedy wykluwają się z nich larwy, które dostają się do jelit i naczyń krwionośnych. Ten niebezpieczny pasożyt może spowodować nawet niewydolność wątroby lub stan zapalny w płucach.

Żeby uniknąć poważnych chorób i w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości leśnych owoców, należy je dokładnie opłukać przed zjedzeniem. Oczywiście, ręce również należy umyć mydłem i ciepłą bieżącą wodą.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić