Groźny niedobór. Możesz odczuwać ból kości
Wypadające włosy albo sucha skóra? Może się okazać, że problem, z którym borykamy się od roku, da się w bardzo łatwy sposób rozwiązać. Wystarczy posłuchać sygnałów, które wysyła nam organizm, potwierdzić ewentualny niedobór jednej z witamin i wdrożyć do codziennej diety drobne zmiany. Do dzieła!
Osoby, które dbają o zbilansowaną dietę, nie powinny obawiać się niedoborów witamin i minerałów, które powodują spore problemy zdrowotne właściwie w każdej części organizmu. Sęk jednak w tym, że mało kto nie ma sobie dietetycznie nic do zarzucenia – warto więc przynajmniej od czasu do czasu przeanalizować swoją dietę i zwrócić uwagę na sygnały ostrzegawcze, którymi częstuje nas organizm.
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ból kości lub suchość skóry
Zarówno ból kości, jak i suchość skóry, której towarzyszy swędzenie i łuszczenie się, może sugerować niedobory witaminy D w organizmie. "Witamina słońca" jest znana ze swojego wpływu na układ kostny, immunologiczny i nerwowy, może wpływać również na prawidłowy poziom cukru we krwi, metabolizm i jakość skóry.
W przypadku jej niedoboru, należy uwzględnić w diecie tłuste ryby, czerwone mięso i jajka. Osoby, które są na diecie roślinnej, powinny regularnie witaminę D suplementować.
Owrzodzenia jamy ustnej
Owrzodzenia i pęknięcia w jamie ustnej lub jej kącikach często mogą być oznaką niewystarczającej ilości żelaza i witamin z grupy B w organizmie.
Żeby dostarczyć swojemu organizmowi zarówno żelazo, jak i witaminy z grupy B, należy spożywać m.in. szpinak, soczewicę, wołowinę, daktyle, jajka, nasiona dyni i ostrygi.
Krwawiące dziąsła
Krwawiące dziąsła, siniaki i częste krwawienia z nosa są sygnałami ostrzegawczymi niedoboru witaminy C. Ta witamina nie tylko wspiera odporność i zapobiega uszkodzeniom komórek, ale odgrywa również ważną rolę w gojeniu się ran. Jej niedobór osłabia cały organizm.
Warto więc spożywać obfite w nią produkty: m.in. czerwoną paprykę, cytrusy, owoce leśne, zielone warzywa, kapustę i ananasa.
Wypadanie włosów
Każdy codziennie traci kilkadziesiąt włosów, ale jeśli ilość wypadających włosów zaczęła nas alarmować, może to oznaczać, że borykamy się z niskim poziomem żelaza, biotyny i cynku.
Źródłem wszystkich trzech minerałów są m.in. orzechy nerkowca, czerwone mięso i chudy drób, rośliny strączkowe i nasiona dyni.
Letnia dieta
Lato jest tą porą roku, w której trakcie najłatwiej jest zmodyfikować dietę. Pomagają nam w tym upały, które skłaniają do sięgania po owoce i zniechęcają do spożywania ciężkostrawnych potraw.
Zauważenie niedoborów witamin lub minerałów powinno popchnąć nas ku dietetycznej zmianie – nawyki wypracowane latem łatwiej będzie nam kontynuować zimą.