Niedobór manganu daje podobne objawy, jak deficyt innych pierwiastków lub witamin. Kiedy w naszym organizmie jest za mało tego pierwiastka śladowego, wówczas mogą pojawić się symptomy takie jak osłabienie, przesuszenie się skóry, wypadanie i łamliwość włosów, rozdwajanie się paznokci, bóle stawów i kości, obniżone libido, mroczki przed oczami, szmery w uszach i nerwobóle.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
W celu uzupełnienia poziomu manganu można go suplementować lub włączyć do swojej codziennej diety produkty, które zawierają go najwięcej. Do bogatych źródeł manganu można zaliczyć zieloną i czarną herbatę, kawę, kakao, ciemną czekoladę, szpinak, groszek, zboża, orzechy laskowe, orzechy włoskie, buraki, awokado, suszone owoce i jarmuż.
Wprawdzie mangan jest obecny w organizmie w śladowych ilościach, jednak jest bardzo ważny dla prawidłowego działania naszego mózgu, układu krwionośnego, płciowego i kostnego. Poza tym odpowiednia zawartość manganu chroni nas przed bólami stawów, usprawnia proces trawienny i poprawia samopoczucie. Dzienne zapotrzebowanie to 2-5 mg manganu.
Osoby będące w trakcie antybiotykoterapii powinny zażywać ten pierwiastek dwie godziny po przyjęciu leków, ponieważ mangan może zaburzać ich odpowiednie przyswajanie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl