Jedz do woli. Blokuje rozwój guzów, chroni przed rakiem trzustki

Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych nowotworów, który zaliczany jest też do tych najbardziej podstępnych, gdyż przez wiele lat może nie dawać wyraźnych objawów. W tym czasie wyniszcza całe ciało. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwalają zminimalizować ryzyko rozwoju choroby, a jednym z nich jest dieta.

Brązowy ryż chroni przed rakiem trzustkiBrązowy ryż chroni przed rakiem trzustki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | © Jennifer A Smith 2021

Jedną z głównych przyczyn rozwoju raka trzustki są uwarunkowania genetyczne. Mutacje genetyczne przekazywane przez przodków mogą znacząco zwiększać ryzyko rozwoju tego typu raka.

Według American Cancer Society w grupie ryzyka znajdują się też osoby po 45. roku życia. Kolejnym czynnikiem mogącym przyczynić się do zachorowania na raka trzustki jest palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, narażenie na niektóre substancje chemiczne, np. w pracy. Częściej chorują też osoby otyłe. Nie bez znaczenia jest także nasza dieta. Bogata w wysokoprzetworzoną żywność, smażone produkty, tłuszcze trans, cukier i sól – nie będzie wpływała korzystnie na naszą trzustkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nieoczywiste objawy raka trzustki, które ignorujemy

Na szczęście istnieją produkty, których wprowadzenie do naszego jadłospisu będzie mieć mnóstwo korzyści dla zdrowia naszej trzustki. Przede wszystkim warto postawić na pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż, a ziemniaki zamienić na bataty. W naszej diecie nie powinno zabraknąć też takich warzyw jak: szpinak, koper, kapusta, brokuły czy sałata.

Warto wybierać produkty bogate w selen, który słynie z właściwości antyoksydacyjnych, przez co chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Cenne są również kwasy omega-3. To właśnie one chronią przed nowotworami, a jednocześnie mają też zdolność blokowaniem szlaków wzrostu guza. Tłuszcze te znajdziemy przede wszystkim w rybach.

Powinniśmy sięgać też po kefir, w którym znajdziemy mnóstwo bakterii probiotycznych wspierających nie tylko naszą odporność, ale i usprawniających pracę jelit, dzięki czemu chronią je przed nowotworami tego narządu. Korzystne dla trzustki będą też rośliny strączkowe, które zawierają znaczne ilości błonnika. Nie należy też zapominać o białku roślinnym i świeżo wyciskanych sokach z owoców i warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami