Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Jedz łyżkę na pusty żołądek. Usuwa zmęczenie, chroni przed zawałem i udarem

9
Podziel się:

Miód i sezam są bogactwem cennych składników odżywczych. Połączenie tych dwóch produktów spożywczych wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dowiedz się więcej o prozdrowotnych właściwościach tej pysznej mieszanki.

Miód i sezam to połączenie o wielu właściwościach prozdrowotnych
Miód i sezam to połączenie o wielu właściwościach prozdrowotnych (Getty Images)

Sezam zawiera cenne witaminy A i E, witaminy z grupy B, błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i przeciwutleniacze. Poza tym ta roślina ma w sobie sporo cynku, selenu, potasu i fosforu. Sezam posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także wpływa pozytywnie na zdrowie naszej skóry.

Miód to wytwarzany przez pszczoły cenny surowiec, który działa antybakteryjne, wspomaga pracę serca, układu nerwowego, trawiennego i przyspiesza gojenie ran.

Alergikom zaleca się spożywanie miodu akacjowego, ponieważ zawiera najmniejszą ilość pyłków. Ten rodzaj miodu zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nadkwasota, stany zapalne, choroba wrzodowa czy skurcze jelit. Z kolei miód lipowy i gryczany przeciwdziała przeziębieniu i anginie, a także pomaga leczyć schorzenia płuc i oskrzeli.

Naukowcy twierdzą, że połączenie miodu i sezamu podnosi sprawność seksualną, poprawia nastrój, zwiększa witalność, pomaga pozbyć się przewlekłego zmęczenia i codziennego stresu. Ta substancja dostarczy do naszego organizmu mangan, żelazo, wapń, magnez oraz kwasy omega-3. Wzmocni budowę naszych zębów, kości, paznokci i włosów. Poprawi funkcjonowanie mózgu, układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Ponadto zmniejszy ryzyko cukrzycy, udaru, miażdżycy i zawału serca.

Żeby przygotować tę zdrową i smaczną mieszankę potrzebujemy słoika o pojemności 200-300 ml. Do pojemnika wsypujemy ziarna sezamu, tak żeby zapełnić 1/3 jego wysokości. Następnie pojemnik uzupełniamy płynnym miodem i całość dokładnie mieszamy. Nie zaszkodzi wzbogacić mieszankę dwoma łyżkami pyłku pszczelego.

Zaleca się spożywać jedną łyżkę tej mikstury codziennie rano przed śniadaniem. Uwaga - nie połykajmy jej od razu, pozwólmy, żeby powoli rozpuściła się na języku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Maria
rok temu
Od dawna jem taką mieszankę tylko sezam mielę przed wymieszaniem z miodem. Wychodzi pyszna hałwa.
Pszczolkaumie...
rok temu
Przecież miód jest rakotwórczy. Badania wykazały że ma glifosad i pestycydy. Niestety rolnicy dalej stosują tą straszna chemię
Hmmm?
rok temu
Dla alergików miód spadziowy. Nie zawiera żadnych pyłków.
Maryja
rok temu
Najzdrowsze jedzenie dostępne tylko w aptekach...
Caldia
rok temu
Zmielony w młynku sezam zmieszany z miodem, jest to normalna pyszna chałwa. Po co jeść całe ziarna sezamu?
bibek😫😫😫
rok temu
Jak miałbym czekać żeby ziarna sezamu sie rozpuściły ,to bym już z głodu padł.Takie to sa porady pseudo fachowców.
Kisłąwa
rok temu
No a jak ktoś jest uczulony na sezam ?
gnago
rok temu
Ot odmiana zwykłych sezamek ze sklepu
Jaś
rok temu
Jaka łyżkę mam zjadać rano na czczo - srebrna, złota czy wystarczy zwykła z aluminium???
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić