Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jedz łyżkę na pusty żołądek. Usuwa zmęczenie, chroni przed zawałem i udarem

29

Miód i sezam są bogactwem cennych składników odżywczych. Połączenie tych dwóch produktów spożywczych wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dowiedz się więcej o prozdrowotnych właściwościach tej pysznej mieszanki.

Miód i sezam to połączenie o wielu właściwościach prozdrowotnych
Miód i sezam to połączenie o wielu właściwościach prozdrowotnych (Getty Images)

Sezam zawiera cenne witaminy A i E, witaminy z grupy B, błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i przeciwutleniacze. Poza tym ta roślina ma w sobie sporo cynku, selenu, potasu i fosforu. Sezam posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także wpływa pozytywnie na zdrowie naszej skóry.

Miód to wytwarzany przez pszczoły cenny surowiec, który działa antybakteryjne, wspomaga pracę serca, układu nerwowego, trawiennego i przyspiesza gojenie ran.

Alergikom zaleca się spożywanie miodu akacjowego, ponieważ zawiera najmniejszą ilość pyłków. Ten rodzaj miodu zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nadkwasota, stany zapalne, choroba wrzodowa czy skurcze jelit. Z kolei miód lipowy i gryczany przeciwdziała przeziębieniu i anginie, a także pomaga leczyć schorzenia płuc i oskrzeli.

Naukowcy twierdzą, że połączenie miodu i sezamu podnosi sprawność seksualną, poprawia nastrój, zwiększa witalność, pomaga pozbyć się przewlekłego zmęczenia i codziennego stresu. Ta substancja dostarczy do naszego organizmu mangan, żelazo, wapń, magnez oraz kwasy omega-3. Wzmocni budowę naszych zębów, kości, paznokci i włosów. Poprawi funkcjonowanie mózgu, układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Ponadto zmniejszy ryzyko cukrzycy, udaru, miażdżycy i zawału serca.

Żeby przygotować tę zdrową i smaczną mieszankę potrzebujemy słoika o pojemności 200-300 ml. Do pojemnika wsypujemy ziarna sezamu, tak żeby zapełnić 1/3 jego wysokości. Następnie pojemnik uzupełniamy płynnym miodem i całość dokładnie mieszamy. Nie zaszkodzi wzbogacić mieszankę dwoma łyżkami pyłku pszczelego.

Zaleca się spożywać jedną łyżkę tej mikstury codziennie rano przed śniadaniem. Uwaga - nie połykajmy jej od razu, pozwólmy, żeby powoli rozpuściła się na języku.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Włoska prasa o atakach przeprowadzonych przez USA. Piszą o "wojnie Trumpa"
8 zł za gałkę lodów w Lublinie. Gdy ją zobaczył, wyciągnął telefon
Zbadali niemiecką część Bałtyku. "Uwalniają się szkodliwe substancje"
Pokazali paragon z Mazur. I się zaczęło. W sieci aż wrze
Dynamiczny początek tygodnia. Przez kraj przetoczy się system frontów
Iran wystrzelił rakiety. To odpowiedź na naloty
Tak Uznańska-Wiśniewska pożegna męża. "W miejscu startu rakiety"
Dramat w lesie. "Trzy sztuki mi się wbiły"
Użyli tych samolotów. Mają toaletę i miejsce do odpoczynku
Sprzedawca truskawek powiedział "dość". Położył kartkę
Potrącił 82-latkę i wywiózł do szpitala. Później próbował zatrzeć ślady
Rozmowy w sprawie Iranu. Starmer wzywa do dyplomacji
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić