Lepiej ich nie jeść. Mogą być trujące jak cyjanek

2

Pestki jabłek mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. Wszystko przez amigdalinę, która może przekształcić się w cyjanowodór. Nadmiar tego związku chemicznego w organizmie może doprowadzić do śmierci.

Pestki jabłek mogą spowodować zatrucie organizmu
Pestki jabłek mogą spowodować zatrucie organizmu (Getty Images)

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. Spożywamy je na surowo, dodajemy do sałatek, ciast oraz robimy z nich dżemy, soki a także sosy. Według statystyk każdy Polak zjada w ciągu roku ok. 13 kg tych owoców, a jeśli chodzi o eksport, to Polska jest jednym z czołowych dostawców jabłek w Europie.

Spożywanie pestek jabłek to dosyć kontrowersyjny temat. Powodem tego jest fakt, że w nasionach jabłek znajduje się witamina B17, czyli amigdalina. Nie tylko pestki tych owoców zawierają tę substancję. Obecna jest ona również w pestkach brzoskwiń, moreli, śliwek, wiśni oraz gruszek. Niewielką zawartość amigdaliny ma też aronia, czarny bez, ciecierzyca i sezam.

Amigdalina sama w sobie nie jest szkodliwa dla naszego organizmu. Jednak po przekształceniu się w cyjanowodór może być niebezpieczna dla zdrowia. Może się tak stać podczas procesu trawienia i przez przegryzanie pestek podczas jedzenia owoców.

Czy cyjanowodór w organizmie może doprowadzić do zgonu? Zależy to od masy ciała i rodzaju spożywanych jabłek. Duża ilość tej substancji może powodować zatrucie oraz niewydolność serca i płuc. W sytuacji gdy cyjanowodór trafia do naszego organizmu, możemy skarżyć się na bóle żołądka, zawroty głowy, nudności i wymioty.

W celu uniknięcia problemów ze zdrowiem podczas jedzenia jabłek, należy po prostu usunąć gniazda nasienne. Jeżeli połkniemy lub rozgryziemy kilka pestek, nie powinniśmy niepotrzebnie wpadać w panikę. Niewielka ilość tych nasion nie spowoduje ani zatrucia ani śmierci.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić