Ma więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Pij codziennie

41

Od wieków są stosowane w medycynie naturalnej, ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na herbatę z sosnowych igieł, który świetnie sprawdza się w walce z jesienno-zimowymi infekcjami.

Igły sosny są bogatym źródłem witaminy C
Igły sosny są bogatym źródłem witaminy C

Zbierając igły sosny najlepiej wybierać drzewa, które rosną z dala od przejeżdżających samochodów i mają minimalną styczność ze spalinami. Na początek gałązkę sosny zanurzamy we wrzątku, żeby rozpuścić woskowy nalot obecny na igłach.

Potem igły drobno siekamy, znowu zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Po 10 minutach wywar odcedzamy, dodajemy do niego miód oraz skórkę z cytryny. Zaleca się picie 50 ml tej mikstury 2-3 razy w ciągu dnia.

Igły sosny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi odporność naszego organizmu. W jednej filiżance herbaty z sosny znajduje się więcej tej cennego składnika niż w szklance skoku pomarańczowego. Wywar na igliwia sosnowego poradzi sobie z bólem zatok, uporczywym kaszlem i męczącym katarem. Lecznicza mikstura wykazuje właściwości antywirusowe, niszczy szkodliwe wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Dzięki obecności olejków eterycznych nie tylko wyleczymy katar, ale także złagodzimy objawy chorób narządu wzroku, rozgrzejemy organizm, ukoimy nerwy i poprawimy nasze samopoczucie. Osoby borykające się z nadwagą otyłością, alergią czy miażdżyca także powinny regularnie sięgać po wywar z igieł sosny. Z pędów roślin można również przyrządzić syrop, który wspiera pracę układu immunologicznego i działa wykrztuśnie.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić