Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Ma więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Pij codziennie

14
Podziel się:

Od wieków są stosowane w medycynie naturalnej, ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na herbatę z sosnowych igieł, który świetnie sprawdza się w walce z jesienno-zimowymi infekcjami.

Igły sosny są bogatym źródłem witaminy C
Igły sosny są bogatym źródłem witaminy C

Zbierając igły sosny najlepiej wybierać drzewa, które rosną z dala od przejeżdżających samochodów i mają minimalną styczność ze spalinami. Na początek gałązkę sosny zanurzamy we wrzątku, żeby rozpuścić woskowy nalot obecny na igłach.

Potem igły drobno siekamy, znowu zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Po 10 minutach wywar odcedzamy, dodajemy do niego miód oraz skórkę z cytryny. Zaleca się picie 50 ml tej mikstury 2-3 razy w ciągu dnia.

Igły sosny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi odporność naszego organizmu. W jednej filiżance herbaty z sosny znajduje się więcej tej cennego składnika niż w szklance skoku pomarańczowego. Wywar na igliwia sosnowego poradzi sobie z bólem zatok, uporczywym kaszlem i męczącym katarem. Lecznicza mikstura wykazuje właściwości antywirusowe, niszczy szkodliwe wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Dzięki obecności olejków eterycznych nie tylko wyleczymy katar, ale także złagodzimy objawy chorób narządu wzroku, rozgrzejemy organizm, ukoimy nerwy i poprawimy nasze samopoczucie. Osoby borykające się z nadwagą otyłością, alergią czy miażdżyca także powinny regularnie sięgać po wywar z igieł sosny. Z pędów roślin można również przyrządzić syrop, który wspiera pracę układu immunologicznego i działa wykrztuśnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Amator
8 miesięcy temu
W tym roku zrobiłam syrop z paków sosnowych i było w nim też sporo igieł sosnowych. Smak i zapach powalający. Lekko kwaskowy, smaczny.
Gosia
8 miesięcy temu
Codziennie to ja piję, ale cisowianke z cytryną. Herbatę z sosnowych igieł jeszcze nie miałam okazji próbować, ale może to się zmieni :)
Swoja
8 miesięcy temu
A te igły to z żywicą jeść?
Nowa
8 miesięcy temu
Nowy zdrowy produkt? Igły sosny zamiast ziemniaka czy chleba powaliło was?
Teodora
8 miesięcy temu
A skórki z cytryny są bogatym źródłem pestycydów i nie tylko.
Eva
8 miesięcy temu
Po ugotowaniu, witamina C ugotowana,trzeba by było coś jak Muminki robią 😆, one chyba na surowo zeżerają
Pola
8 miesięcy temu
No to rzeczywiście tej witaminy to chyba z lupą szukać po gotowaniu. Kto wpisuje te wszystkie bzdury codziennie? To pewna odpowiedzialność powinna być ustanowiona na takie szkodliwe działanie wybrać drugiego człowieka. Poza tym z sosną nie wszystko mogą mieć do czynienia. Człowieku naucz się czegoś pożytecznego.
Jaś
8 miesięcy temu
Pogotujemy 10 min. to i już nic z Vit C nie zostanie . Trzeba na surowo wtranżalać. Jak kornik. Bezu bezu bez 😆
czark
8 miesięcy temu
Z choinki spadli ci co to napisali. Płacą za takie głupoty?
Zibi
8 miesięcy temu
Od lat robię nalewkę na majowych pędach sosny i spirytusie i tym wzmacniam herbatę
Zdziwiona
8 miesięcy temu
Wrzątek załatwi witaminę C. Dlatego ktoś wpadł na pomysł, by tę uzupełnić w tym przepisie dodatkiem cytryny. Co za głupoty...
Kill Bill
8 miesięcy temu
Wysoka temperatura niszczy Wit C
Polak
8 miesięcy temu
Czekajcie trochę, jak Tusk i platforma sprywatyzuje lasy, to nawet po igły z sosny nie będzie można wejść do lasu. Grzyby, jagody będziemy oglądać na obrazkach. Albo sztucznie wyhodowane w Chinach.
okkiil
8 miesięcy temu
wolne rodniki? dla mnie Biotad plus to number1
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić