Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę

Cynamon, popularna przyprawa, jest doceniana na całym globie nie tylko za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również za korzyści zdrowotne, które przynosi. Jest to dodatek do wielu potraw, który jest produkowany z kory cynamonowej. Niestety, jak się okazuje, ten produkt, używany w zbyt dużych ilościach, może mieć negatywny wpływ na naszą wątrobę.

Cynamon jest bardzo zdrowy, ale może także zagrażać naszym jelitomCynamon jest bardzo zdrowy, ale może także zagrażać naszym jelitom
Źródło zdjęć: © Getty Images | Roberto Machado Noa
oprac.  KARO

Cynamonowiec to roślina, która ma swoje naturalne siedlisko w północno-wschodniej Azji. Jest niezwykle wszechstronny w kuchni, doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, koktajli, owsianki, a także potraw mięsnych i rybnych.

Wielokrotnie potwierdzone wyniki badań naukowych dowodzą, że cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dodatkowo, wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu, co skutkuje zmniejszeniem ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Ta egzotyczna roślina jest niezwykle zróżnicowana - można ją podzielić na 250 gatunków. W Polsce najbardziej popularne są dwa rodzaje cynamonu - cejloński i chiński. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, zdecydowanie powinniśmy wybierać ten pierwszy. Cynamon cejloński jest nie tylko smaczniejszy, ale także zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Cynamon cejloński charakteryzuje się jasno-brązową barwą kory i zawiera mniej kumaryn w porównaniu do cynamonu chińskiego. Nadmiar kumaryn może wpływać negatywnie na pracę naszej wątroby.

Mogą one niszczyć komórki tego kluczowego narządu wewnętrznego, a nawet prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych w jego okolicach. Aby uniknąć potencjalnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, jaki rodzaj cynamonu wybieramy.

Inną ważną kwestią jest przestrzeganie daty przydatności do spożycia i przechowywanie przyprawy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Warto również nie przekraczać zalecanej dawki, która wynosi jedną łyżeczkę dziennie.

Przedawkowanie cynamonu może prowadzić do poważnych dolegliwości ze strony jelit, takich jak wymioty, biegunka, mdłości, nudności i nadmierne wydzielanie potu.

Wybrane dla Ciebie
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor