Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę

24

Cynamon, popularna przyprawa, jest doceniana na całym globie nie tylko za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również za korzyści zdrowotne, które przynosi. Jest to dodatek do wielu potraw, który jest produkowany z kory cynamonowej. Niestety, jak się okazuje, ten produkt, używany w zbyt dużych ilościach, może mieć negatywny wpływ na naszą wątrobę.

Masz tę przyprawę w kuchni? Uważaj, może poważnie uszkodzić wątrobę
Cynamon jest bardzo zdrowy, ale może także zagrażać naszym jelitom (Getty Images, Roberto Machado Noa)

Cynamonowiec to roślina, która ma swoje naturalne siedlisko w północno-wschodniej Azji. Jest niezwykle wszechstronny w kuchni, doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków, koktajli, owsianki, a także potraw mięsnych i rybnych.

Wielokrotnie potwierdzone wyniki badań naukowych dowodzą, że cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dodatkowo, wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu, co skutkuje zmniejszeniem ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Ta egzotyczna roślina jest niezwykle zróżnicowana - można ją podzielić na 250 gatunków. W Polsce najbardziej popularne są dwa rodzaje cynamonu - cejloński i chiński. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, zdecydowanie powinniśmy wybierać ten pierwszy. Cynamon cejloński jest nie tylko smaczniejszy, ale także zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Cynamon cejloński charakteryzuje się jasno-brązową barwą kory i zawiera mniej kumaryn w porównaniu do cynamonu chińskiego. Nadmiar kumaryn może wpływać negatywnie na pracę naszej wątroby.

Mogą one niszczyć komórki tego kluczowego narządu wewnętrznego, a nawet prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych w jego okolicach. Aby uniknąć potencjalnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, jaki rodzaj cynamonu wybieramy.

Inną ważną kwestią jest przestrzeganie daty przydatności do spożycia i przechowywanie przyprawy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Warto również nie przekraczać zalecanej dawki, która wynosi jedną łyżeczkę dziennie.

Przedawkowanie cynamonu może prowadzić do poważnych dolegliwości ze strony jelit, takich jak wymioty, biegunka, mdłości, nudności i nadmierne wydzielanie potu.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Starcie gigantów. Świątek kontra Raducanu w Australian Open
Przyleciał do Europy zastąpić Lewandowskiego. Kończy się to rozwodem
Padł rekord. Zagraniczni turyści pokochali to miejsce
Starship: Kolejna lekcja dla SpaceX, nie porażka
Putin przygotowuje Rosjan na wojnę? Ta decyzja to dowód desperacji
Zignorował czerwone światło. Kierowca otarł się o śmierć
Historyczna decyzja w Watykanie. Zrobili to specjalnie dla Polaków
Zimą nigdy ich nie jedz. Te owoce i warzywa osłabią odporność
Koniec z wizytami na poczcie? Od 1 stycznia działa e-Doręczenia
Dopłacą turystom za pobyt. Nawet 50 złotych za nocleg
Pub Mentzen przeprasza Igę Świątek za użycie wizerunku. Jest oświadczenie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić