Kamil S. Sikora| 

Mówi się, że to najzdrowszy chleb świata. Przygotujesz w kilka chwil

27

Chlebek bananowy to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy sposób na urozmaicenie śniadanie lub kolacji. To cenne źródło potasu, a także błonnika. Dowiedz się, jak go przygotować i jakie prozdrowotne właściwości posiada bananowy wypiek.

Mówi się, że to najzdrowszy chleb świata. Przygotujesz w kilka chwil
Dlaczego warto jeść chlebek bananowy? (Licencjodawca, Tom Perkins)

Jak zrobić chlebek z bananów?

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 0,5 szklanki miodu naturalnego,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedz banany. Przedłużysz swoje życie

Na początek należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie do miski wbijamy jajka i miksujemy je, dodając masło, miód oraz pokrojone i rozgniecione banany. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, którą mieszamy z odrobiną soli i sodą oczyszczoną. Potem wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, dodając drobno posiekane orzechy. Tak powstałą masę umieszczamy w wyścielonej papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy przez godzinę. Po upływie tego czasu chlebek wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i wtedy możemy w pełni korzystać z jego walorów smakowych i prozdrowotnych właściwości.

Nie bez powodu jednym ze składników domowego chleba są banany. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez,i fosfor. Poza tym podobnie jak mąką pełnoziarnista są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Z kolei orzechy włoskie mają w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.

Dzięki zawartości wielu cennych składników chlebek bananowy usprawnia pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, poprawia trawienie, a także przyspiesza perystaltykę jelit, wymiatając z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe.

Substancje obecne w domowym wypieku pomagają również wyregulować ciśnienie i obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu.

Wypiek zawiera także przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić