Na trawienie i odchudzanie, kosztuje grosze. Zalej wodą i pij codziennie
Kminek to aromatyczna przyprawa i jedna z najstarszych roślin, która jest wykorzystana w ziołolecznictwie. Sprawdź, jakie prozdrowotne właściwości posiada kminek.
Kminek to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku tworzy rozetę liściową, a w drugim wypuszcza pędy kwiatowe. Drobne białe lub różowe kwiatki kminku są skupione w baldachowych kwiatostanach. Owocami kminku są brązowe rozłupki, które świetnie sprawdzają się w kuchni jako np. dodatek do sałatki z buraków, twarogu lub kapusty kiszonej.
Z nasion kminku można także przyrządzić leczniczy napar. Wystarczy łyżeczkę suszonych rozłupek kminku zalać wrzącą wodą i odczekać 15 minut. Tak przygotowany eliksir zaleca się pić 2-3 razy dziennie, żeby wykorzystać w pełni jego walory zdrowotne.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kminek posiada właściwości rozkurczowe i pomaga pozbyć się wzdęć. Ta roślina zawiera też olejek eteryczny, dzięki czemu jest skuteczną bronią przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym.
Ponadto kminek posiada sole mineralne, flawonoidy, żywice, kwasy organiczne, garbniki, kumaryny i kwasy organiczne, np. kwas kawowy, które dbają o prawidłowe trawienie. Ta przyprawa działa również moczopędnie, wykrztuśnie, spazmolitycznie na mięśnie gładkie układu pokarmowego, zwiększa produkcję soku żołądkowego i żółci.
Kolejną zaletą kminku jest pozytywny wpływ na proces przemiany materii i metabolizm naszego organizmu. Spożywanie nasion kminku przynajmniej raz na dobę pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ta roślina stymuluje działanie enzymów żołądkowych.