Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem

Ryby można śmiało zaliczyć do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak się okazuje, nie wszystkie gatunki powinny występować w naszym codziennym jadłospisie. Dowiedz się, które z nich lepiej omijać szeroki łukiem.

Tilapia zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadmTilapia zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Oleg Elkov

Tilapia

Niestety warunki, w jakich hodowany jest ten gatunek ryb, pozostawia wiele do życzenia. Z danych, jakimi dysponuje Morski Instytut Rybacki, wynika, że Tilapia w porównaniu z innymi rybami zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm. Te substancje zaburzają prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają niekorzystnie na kondycję narządów słuchu i wzroku, nerek, wątroby, płuc, a także podnoszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym w tilapii występują znikome ilości cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Flądra

Flądra nazywana także płastugą to ryba najczęściej występująca w ujściach rzek i morskich wodach. Można ją rozpoznać po płaskim kształcie. Jej niesymetryczna budowa ciała wynika z tego, że flądry spoczywają na dnie, leżąc na boku i w ten sposób się przemieszczają. Warunki, w jakich przebywają, sprawiają, że w ich mięsie znajdują się szkodliwe dla nas substancje. Jedną z nich jest iperyt występujący na dnie Morza Bałtyckiego, który pochodzi z okresu II wojny światowej.

Ryba maślana

Do ryb maślanych można zaliczyć taki gatunki jak oilfish, kostropak, rudderfish, i escolar. W niektórych z nich można znaleźć woski, których nadmiar wywołuje biegunki, ból brzucha i wymioty. Tego rodzaju dolegliwości pojawiają się zazwyczaj trzy godziny po spożyciu, ale na szczęście ustępują po upływie 24 godzin.

Makrela

Wprawdzie makrela uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb, ale jeśli po złowieniu jest przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze, może zawierać skombrotoksynę. Zbyt wysokie stężenie tej substancji wywołuje takie dolegliwości jak wymioty, kołatanie serca, problemy skórne, wzmożone pragnienie i osty ból głowy. Żeby tego uniknąć, makrela po wyciągnięciu z wody powinna zostać od razu zmrożona.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop