Kamil S. Sikora| 

Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem

236

Ryby można śmiało zaliczyć do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak się okazuje, nie wszystkie gatunki powinny występować w naszym codziennym jadłospisie. Dowiedz się, które z nich lepiej omijać szeroki łukiem.

Najgorszy gatunek ryby. Naszpikowana rtęcią, ołowiem i kadmem
Tilapia zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm (Licencjodawca, Oleg Elkov)

Tilapia

Niestety warunki, w jakich hodowany jest ten gatunek ryb, pozostawia wiele do życzenia. Z danych, jakimi dysponuje Morski Instytut Rybacki, wynika, że Tilapia w porównaniu z innymi rybami zawiera największe ilości ciężkich metali takich jak ołów, rtęć i kadm. Te substancje zaburzają prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają niekorzystnie na kondycję narządów słuchu i wzroku, nerek, wątroby, płuc, a także podnoszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym w tilapii występują znikome ilości cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Flądra

Flądra nazywana także płastugą to ryba najczęściej występująca w ujściach rzek i morskich wodach. Można ją rozpoznać po płaskim kształcie. Jej niesymetryczna budowa ciała wynika z tego, że flądry spoczywają na dnie, leżąc na boku i w ten sposób się przemieszczają. Warunki, w jakich przebywają, sprawiają, że w ich mięsie znajdują się szkodliwe dla nas substancje. Jedną z nich jest iperyt występujący na dnie Morza Bałtyckiego, który pochodzi z okresu II wojny światowej.

Ryba maślana

Do ryb maślanych można zaliczyć taki gatunki jak oilfish, kostropak, rudderfish, i escolar. W niektórych z nich można znaleźć woski, których nadmiar wywołuje biegunki, ból brzucha i wymioty. Tego rodzaju dolegliwości pojawiają się zazwyczaj trzy godziny po spożyciu, ale na szczęście ustępują po upływie 24 godzin.

Makrela

Wprawdzie makrela uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb, ale jeśli po złowieniu jest przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze, może zawierać skombrotoksynę. Zbyt wysokie stężenie tej substancji wywołuje takie dolegliwości jak wymioty, kołatanie serca, problemy skórne, wzmożone pragnienie i osty ból głowy. Żeby tego uniknąć, makrela po wyciągnięciu z wody powinna zostać od razu zmrożona.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić