Najgorszy tłuszcz świata. W USA zakazany, u nas dodawany na potęgę

329

W Kanadzie wprowadzono zakaz stosowania tłuszczów trans. W ciągu 3 lat produkty zawierające te tłuszcze mają całkowicie zniknąć z półek sklepowych, a kolejne nie będą wprowadzane do obiegu, nie będą też importowane. Dowiedz się więcej na temat szkodliwości tłuszczów trans.

Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia
Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia (Getty Images)

Szkodliwe tłuszcze trans

Niebezpieczne tłuszcze trans występują w różnego rodzaju przekąskach m.in. w pieczywie o przedłużonej trwałości, frytkach, mrożonych pierogach, pączkach, chipsach, ciastkach, majonezie, margarynie, fast foodach, a także w niektórych batonikach (nawet tych określanych jako ”fit”), smarowidłach do pieczywa, serkach do kanapek, masłach orzechowych. Lista jest naprawdę długa. Spożywanie produktów spożywczych tego typu może powodować poważne schorzenia.

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko nowotworów

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko nowotworów, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Eksperci ostrzegają przed rakiem jelita grubego. To schorzenie rozwija się w ukryciu i we wczesnym stadium nie daje żadnych objawów. W wielu przypadkach nowotwór ten jest zbyt późno diagnozowany, żeby skutecznie go wyleczyć. Aby uniknąć rozwoju tego nowotworu konieczne jest zadbanie o zdrową, zbilansowaną dietę.

Tłuszcze trans podnoszą poziom cholesterolu we krwi

Tłuszcze trans zapychają tętnice, co może doprowadzić do miażdżycy, zawału i udaru serca. Są uznawane za główny powód chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie tych tłuszczów podnosi poziom złego cholesterolu jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu we krwi.

Przy regularnym spożywaniu tłuszczów trans następuje wzrost niekorzystnych lipoprotein o małej gęstości, które wypierają potrzebne dla organizmu lipoproteiny o dużej gęstości. Żeby obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu należy odpowiednio się odżywiać, być aktywnym fizycznie, zrezygnować z palenia papierosów i unikać stresu.

Tłuszcze trans a cukrzyca typu 2

Tłuszcze trans przyczyniają się również do otyłości, której efektem może być insulinooporność i cukrzyca typu 2. Cukrzyca może doprowadzić do rozwoju groźnej neuropatii cukrzycowej. Poza tym choroba może przyczynić się do poważnych uszkodzeń narządu wzroku.

Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na infekcje bakteryjne i grzybicze. Schorzenie to może skutkować niedokrwieniem kończyn i problemem z gojeniem ran, co w najgorszym przypadku kończy się amputacją.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić