Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Najgorszy tłuszcz świata. W USA zakazany, u nas dodawany na potęgę

175
Podziel się:

W Kanadzie wprowadzono zakaz stosowania tłuszczów trans. W ciągu 3 lat produkty zawierające te tłuszcze mają całkowicie zniknąć z półek sklepowych, a kolejne nie będą wprowadzane do obiegu, nie będą też importowane. Dowiedz się więcej na temat szkodliwości tłuszczów trans.

Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia
Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia (Getty Images)

Szkodliwe tłuszcze trans

Niebezpieczne tłuszcze trans występują w różnego rodzaju przekąskach m.in. w pieczywie o przedłużonej trwałości, frytkach, mrożonych pierogach, pączkach, chipsach, ciastkach, majonezie, margarynie, fast foodach, a także w niektórych batonikach (nawet tych określanych jako ”fit”), smarowidłach do pieczywa, serkach do kanapek, masłach orzechowych. Lista jest naprawdę długa. Spożywanie produktów spożywczych tego typu może powodować poważne schorzenia.

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko nowotworów

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko nowotworów, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Eksperci ostrzegają przed rakiem jelita grubego. To schorzenie rozwija się w ukryciu i we wczesnym stadium nie daje żadnych objawów. W wielu przypadkach nowotwór ten jest zbyt późno diagnozowany, żeby skutecznie go wyleczyć. Aby uniknąć rozwoju tego nowotworu konieczne jest zadbanie o zdrową, zbilansowaną dietę.

Tłuszcze trans podnoszą poziom cholesterolu we krwi

Tłuszcze trans zapychają tętnice, co może doprowadzić do miażdżycy, zawału i udaru serca. Są uznawane za główny powód chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie tych tłuszczów podnosi poziom złego cholesterolu jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu we krwi.

Przy regularnym spożywaniu tłuszczów trans następuje wzrost niekorzystnych lipoprotein o małej gęstości, które wypierają potrzebne dla organizmu lipoproteiny o dużej gęstości. Żeby obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu należy odpowiednio się odżywiać, być aktywnym fizycznie, zrezygnować z palenia papierosów i unikać stresu.

Tłuszcze trans a cukrzyca typu 2

Tłuszcze trans przyczyniają się również do otyłości, której efektem może być insulinooporność i cukrzyca typu 2. Cukrzyca może doprowadzić do rozwoju groźnej neuropatii cukrzycowej. Poza tym choroba może przyczynić się do poważnych uszkodzeń narządu wzroku.

Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na infekcje bakteryjne i grzybicze. Schorzenie to może skutkować niedokrwieniem kończyn i problemem z gojeniem ran, co w najgorszym przypadku kończy się amputacją.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(175)
abc
5 miesięcy temu
Wszystko było zdrowe , dopóki nie nastąpiła epidemia raka, miażdżycy, otyłosci, chorób krażenia. Teraz stare złe składniki eliminują ale za nowymi nie nadarzają.
ewamaya
5 miesięcy temu
W latach 50 tych i 60 tych propaganda twierdziła że margaryna jest zdrowa, a masło nie.
Nelka
rok temu
Sam olej palmowy krótko żyjący, zły nie jest. Jest zły rafinowany i utwardzany. Jak i inne rafinowane. Chemią wyposażone i niestrawne. sama zgaga i miażdżyca. A my musimy pożyczać tłuszcz świnek, gęsi, oraz nierafinowany kokosowy. Oleje z pierwszego tłoczenia, na zimno, to krótko zdatne ale warto mieć. Rzepak już stracił pozycję- rakotwórczy. Niepalny przy wysokich temperaturach to także , oprócz smalcu i kokosu - ten z ryzy. Te zimne to do sałatek, np. z oliwek i nie nadają się do smażenia.
qqrq
rok temu
Tylko gęsina i jagnięcina. Z tłuszczy tylko gruba słonina, do zdobycia na Litwie czy Białorusi.
BarbaraD.
rok temu
Mieszkam w Kanadzie. Ostatnio zrobila sie afera z maslem bo na swiatlo dzienne wyszedl fakt iz do masla producenci dodaja OLEJ PALMOWY ! Dlatego maslo bylo twarde do rozsmarowania nawet w temperaturze pokojowej . Zaznaczono rowniez , TYLKO do masla produkowanego z mleka krow paszonych trawa ( zaznaczone na opakowaniu ) nie dodaje sie tego oleju. " Problem " polega na tym te to wyzej wspomniane maslo jest prawie jeszcze raz takie drogie i jego ilosc jest w opakowaniu mniejsza. Jednak warto " szarpnac sie " na to maslo bo jego smak to " niebo w gebie " i ma 85 % tluszczu. Do pieczenia ciagle kupuje to maslo z tym wstretnym i szkodliwym dla zdrowia olejem palmowym.
Flyer
rok temu
Jeszcze gorsza jest Astra Zeneka
stass
rok temu
olej palmowy ,olej sezamowy ,na gęsto aby mieć uzasadnienie w podnoszeniu ceny
florek
rok temu
W Polsce to nawet w margarynie na zbijanie cholesterolu jest olej palmowy. To prawie tak, jak powstrzymywanie rozwoju marskosci watroby lekiem z dodatkiem spirytusu.
cp44
rok temu
w dzieciństwie używano margarynę jako smarowidło,mówiono iż dzięki niej będziemy ślepi.Skutki widać w Polsce .
tim
rok temu
Czyli jakie? Niby proste pytanie, a autor nie napisał...
maxi
rok temu
Nie ma na polskim rynku margaryny, która nie miałaby w składzie oleju palmowego. Szkoda, bo mogliby zyskać klientów.
Nicoll
rok temu
Ponadto trzeba dużo jeździć na wielbłądach, bo Nomadzi bardzo rzadko chorują na serce
bzdura
rok temu
owady będą super , bo pokazują jak niektóre plemiona się nimi zajadają, wiecznie woda z mózgu robiona, tak jak ocieplenie , a ciągle zimno , od września do maja piece na chodzie
Lojka
rok temu
Jak mnie to wkurza. "W ciągu 3 lat", jeszcze was trochę podtrujemy, zdrowie zrujnujemy. Nie można w ciągu miesiąca? Trucizna to trucizna.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić