Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Najlepszy napój dla jelit. Chroni przed cukrzycą

11

Ci, którzy kiedykolwiek mieli wyrzuty sumienia po zjedzeniu deski serów, mogą dziś odetchnąć z ulgą. Naukowcy przeanalizowali osiem znaczących prac naukowych, które w sumie uwzględniały dane 83 tysięcy osób. Doszli do wniosku, że regularne spożywanie serów i innych produktów mlecznych zmniejsza prawdopodobieństwo depresji aż o 11 proc.

Najlepszy napój dla jelit. Chroni przed cukrzycą
Dlaczego warto pić kefir? (Licencjodawca, Tetiana Maksymenko)

Sery, które zmniejszają ryzyko depresji

Proces fermentacji mleka, oprócz zmiany smaku, konsystencji i zapachu, wpływa również na poprawę strawności produktu, zwiększenie zawartości niektórych składników odżywczych (np. witamin z grupy B), a także produkcję związków bioaktywnych, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie spożywającego (np. bakterie probiotyczne).

Do sfermentowanych produktów mlecznych należą jogurty, kefir, niektóre maślanki, twaróg i niektóre rodzaje serów.

Nasza metaanaliza wskazała, że sfermentowane produkty mleczne mogą zniwelować ryzyko depresji poprzez działanie na oś jelita-mózg — napisali naukowcy z West China Hospital.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Masz wysokie ciśnienie? Pij kefir

Ich zdaniem przeanalizowane prace naukowe dostarczają wielu dowodów na to, że probiotyki wpływają na mózg poprzez tworzenie zmian w mikrobiocie jelitowej, redukcję stanów zapalnych i potencjał produkcji neuroprzekaźników.

To jednak nie są jedyne zalety spożywania sfermentowanych produktów mlecznych.

Naukowcy wskazują, że ich spożywanie obniża ciśnienie tętnicze i znacznie skraca czas trwania biegunki, która, choć może wydawać nam się błaha, jest jednym z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Badania wykazują również, że zarówno kefiry, jak i jogurty obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 30 proc.

- Nadmierna konsumpcja tych wszystkich produktów nie przynosi dodatkowych korzyści — podkreślili badacze. Należy również pamiętać, że choć sfermentowane produkty mleczne mają wiele zalet, niektóre osoby mogą mieć problem z ich tolerancją.

Najlepsze ze sfermentowanych produktów

Tymczasem naukowcy z chińskiego Uniwersytetu Hajnan – również na podstawie analizy dostępnych prac naukowych oraz własnych badań — stwierdzili, że choć każda sfermentowana żywność dostarcza wielu korzyści, to najwięcej korzystnych bakterii, przy jednocześnie niskiej zawartości potencjalnie szkodliwych mikrobów oraz genów oporności na antybiotyki, zawierają właśnie sfermentowane produkty mleczne.

Oznacza to, że mogą mieć najlepsze działanie przy najwyższym poziomie bezpieczeństwa.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić