Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Nigdy nie kupuj takich lodów. Wzrasta ryzyko sepsy

3

Na patyku, czy w rożku? Prosto z pudełka, do którego później trafi mrożony koperek? W pucharku z owocami i bitą śmietaną? Opcji na spożycie lodów jest wiele, jedna bardziej kusząca od drugiej. Decydując się na którąś z nich, zwróć jednak uwagę na dwa szczegóły, które mogą uchronić cię przed uszczerbkiem na zdrowiu.

Nigdy nie kupuj takich lodów. Wzrasta ryzyko sepsy
Zanim zjesz lody, zwróć uwagę na dwa szczegóły. Mogą uratować życie (Licencjodawca, ckarlie)

Mowa o tym, że lody, które zostały rozmrożone, a potem zamrożone ponownie, można rozpoznać po wyglądzie. I zdecydowanie nie warto się na nie decydować.

Jak rozpoznać rozmrożone i ponownie zamrożone lody?

Po pierwsze, struktura rozmrożonych i ponownie zamrożonych lodów ulegnie zmianie. Lody, które zostały rozmrożone, tracą swoją kremową konsystencję, a ponowne zamrożenie może spowodować powstanie dużych kryształów lodu. Twarde kawałki lodu są wyczuwalne podczas jedzenia - lody przestają być aksamitne, a stają się chrupiące.

Po drugie, zmienia się również wygląd opakowania. Jeżeli lody były rozmrażane, na opakowaniu pojawiają się krople wody, które po ponownym zamrożeniu tworzą szron - biały nalot na pudełku.

Dlaczego jedzenie rozmrożonych i ponownie zamrożonych lodów jest niebezpieczne?

Nie chodzi tylko o pogorszenie jakości smakowej i teksturalnej lodów. Lody mogą stanowić środowisko dla wzrostu bakterii, w tym niebezpiecznych patogenów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

W temperaturze pokojowej, wielu z tych organizmów zaczyna się namnażać. Niektóre z nich - np. listeria monocytogenes czy salmonella - mogą przetrwać i rosnąć nawet w niskich temperaturach. Ponowne zamrażanie lodów nie zniszczy już istniejących bakterii.

Czym grozi spożycie rozmrożonych i ponownie zamrożonych lodów?

Spożycie takich lodów może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Objawy - nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, gorączka - mogą pojawić się już kilka godzin, albo dopiero kilka dni po spożyciu zakażonego produktu.

W szczególnie ciężkich przypadkach zatrucie pokarmowe może prowadzić do poważniejszych powikłań, takich jak zapalenie opon mózgowych, sepsa, a w konsekwencji śmierć. Dotyczy to szczególnie osób z osłabionym układem immunologicznym.

To, co wydaje się niewinnym deserem, może stać się źródłem poważnych problemów - warto więc uważnie przyglądać się lodom przed decyzją o ich spożyciu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić