Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najsilniejsza broń w walce z bólem stawów. Przyspieszy regenerację

14

Stan zapalny stawów i związany z nim ból może być związany z urazem mechanicznym, chorobą zwyrodnieniową, ale również z niewłaściwą dietą. Włączenie do codziennego jadłospisu niektórych produktów spożywczych, zmniejsza ryzyko pojawienia się problemów ze stawami, a także pomaga złagodzić ich objawy. Dowiedz się, o jakie chodzi.

Najsilniejsza broń w walce z bólem stawów. Przyspieszy regenerację
Dzika róża wpływa pozytywnie na stawy (Licencjodawca, proshkin aleksandr)

W diecie mającej na celu poprawę kondycji stawów powinny znaleźć się produkty nabiałowe, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka i wapnia. Żeby wzmocnić kondycję kości, zębów i stawów warto codziennie sięgnąć po szklankę mleka, kefiru czy jogurtu naturalnego oraz 3-4 łyżki twarogu. Kolejne produkty, które wpływają korzystnie na stawy to m.in.: pieczywo i makaron pełnoziarnisty, otręby, warzywa strączkowe i niełuskany ryż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Napój z żelatyny na ból stawów

Obecny w nich błonnik pokarmowy pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów i tym samym odciążyć stawy. Z kolei wysoka zawartość witamin z grupy B redukuje długotrwały stres, który może zaburzać produkcję mazi stawowej. Osoby cierpiące z powodu stanu zapalnego stawów powinny przynajmniej 2 razy w tygodniu spożywać tłuste ryby morskie takie jak halibut, makrela, tuńczyk, sardynki, śledzie i flądra.

Zawierają wielonienasycone kwasy omega-3 wspomagających ruchomość stawów oraz witaminę D, która stymuluje wchłanianie wapnia i działa przeciwzapalnie. Silnymi sprzymierzeńcami w walce z bolącymi stawami będą również zdrowe warzywa i owoce. Można do nich zaliczyć m.in.: marchewkę, kapustę, pora, ogórki, brokuły, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek, kiełki, jagody, owoce cytrusowe, dziką różę i truskawki. Warto także pamiętać o przyprawach mających silne działanie przeciwzapalne. W naszej kuchni nie powinno zabraknąć kurkumy, anyżu, goździków, bazylii, chrzanu, imbiru, mięty, szałwii i cząbru.

W trosce o zdrowie naszych stawów nie zaszkodzi sięgnąć po takie napoje jak sok winogronowy, nektar z czarnej porzeczki i aronii oraz zielona herbata. Znajdziemy w nich antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i niszczą wolne rodniki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dziennikarze AP nie weszli do Białego Domu. Winna Zatoka Meksykańska
GIF przekazał komunikat. 180 tys. opakowań do końca tygodnia
Młodzież w sieci. Hejt i stalking to dopiero początek
Co zrobić, by wątróbka nie była sucha i twarda? Prosty sposób
Syn Elona Muska hitem sieci. Jest reakcja jego matki
Notre Dame znów otwarte. Nawet 30 tys. odwiedzających dziennie
Sanepid zobaczył je w sklepie spożywczym. Decyzja była natychmiastowa
Kiedy sadzić hiacynty? Wiele osób popełnia ten błąd
USA wstrzymuje finansowanie. To zagrożenie dla tysięcy osób na świecie
Papież mimo choroby, pojawił się na audiencji. Zaapelował do wiernych
Skandal na śnieżce. Kibice dali popis
Prawo jazdy dla 17-latków. Polacy zabrali głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić