Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zastanawiasz się, czy kupić? Tego na pewno nie wiedziałeś

9

Odkąd pamiętamy, śledzie regularnie pojawiają się na naszych stołach. Nie każdy wie, że poza walorami smakowymi wyróżniają się spośród innych gatunków ryb wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać regularnie.

Zastanawiasz się, czy kupić? Tego na pewno nie wiedziałeś
Czy śledzie są zdrowe? (Licencjodawca, AKlion - Andrey Kryukov)

Charakterystyczny smak śledzi towarzyszy nam zazwyczaj podczas Świąt Bożego Narodzenia lub innych uroczystości, kiedy wspólnie zasiadamy przy suto zastawionym stole. Ten popularny w naszym kraju gatunek ryb można podawać zarówno w oleju, jak i z dodatkiem rodzynek, sosu pomidorowego, śmietany lub formie różnego rodzaju sałatek śledziowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Śledzie są zdecydowanie zdrowsze od wędliny, boczku, kiełbasy, rolad mięsnych czy serów żółtych. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość wielu cennych dla naszego organizmu składników. Jak inne tłuste ryby morskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca. Wykazują również właściwości przeciwzapalne, usprawniają pracę układu nerwowego, regulują ciśnienie tętnicze, a także chronią przed astmą, osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Poza tym wzmacniają kondycję narządu wzroku, skóry i działają antynowotworowo. Kolejną zaletą regularnego sięgania po śledzie jest zawartość sporych ilości witaminy D, która przede wszystkim podnosi odporność i wzmacnia układ kostny. Na jej niedobór jesteśmy narażeni szczególnie podczas sezonu jesienno-zimowego, kiedy często narzekamy na brak promieni słonecznych.

Jedząc śledzie, dostarczamy do naszego organizmu także witaminy z grupy B, witaminę A, cynk, fosfor, wysokiej jakości białko oraz jod, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy. Warto wspomnieć, że włączenie do swojego codziennego jadłospisu tłustych ryb morskich, na długi czas zapewni nam uczucie sytości i pomoże osobom borykającymi się z nadwagą i otyłością pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tragedia podczas meczu charytatywnego. 17-latek nie żyje
Nie żyje Lucjan Brychczy. Legendę wspomina pasjonat polskiego futbolu
Warszawa walczy z plagą pluskiew. Zaczęło się podczas Euro 2012
Utracono dane osobowe. ZHP dostał ponad 24 tys. zł kary
Ziobro oskarża Tuska i Bodnara. W imieniu PiS zapowiada pozew
Pierwsza polska misja w ISS. Jest oficjalny emblemat i ambitne plany
Kibice chcą Szczęsnego w bramce Barcelony. Trener zdecydował
Jak czyścić płytę indukcyjną bez zarysowań? Skuteczny sposób
10-latek utonął na kąpielisku. Ratownicy usłyszeli zarzuty
Samolot zmuszony do lądowania w Rosji. Nie żyje pasażer z USA
Poszerzono plażę w Sopocie. To już koniec prac
Wrzuciła list w butelce do jeziora. 26 lat później zadzwonił do niej telefon
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić