Zastanawiasz się, czy kupić? Tego na pewno nie wiedziałeś

Odkąd pamiętamy, śledzie regularnie pojawiają się na naszych stołach. Nie każdy wie, że poza walorami smakowymi wyróżniają się spośród innych gatunków ryb wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać regularnie.

Czy śledzie są zdrowe?Czy śledzie są zdrowe?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | AKlion - Andrey Kryukov

Charakterystyczny smak śledzi towarzyszy nam zazwyczaj podczas Świąt Bożego Narodzenia lub innych uroczystości, kiedy wspólnie zasiadamy przy suto zastawionym stole. Ten popularny w naszym kraju gatunek ryb można podawać zarówno w oleju, jak i z dodatkiem rodzynek, sosu pomidorowego, śmietany lub formie różnego rodzaju sałatek śledziowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Śledzie są zdecydowanie zdrowsze od wędliny, boczku, kiełbasy, rolad mięsnych czy serów żółtych. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość wielu cennych dla naszego organizmu składników. Jak inne tłuste ryby morskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca. Wykazują również właściwości przeciwzapalne, usprawniają pracę układu nerwowego, regulują ciśnienie tętnicze, a także chronią przed astmą, osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Poza tym wzmacniają kondycję narządu wzroku, skóry i działają antynowotworowo. Kolejną zaletą regularnego sięgania po śledzie jest zawartość sporych ilości witaminy D, która przede wszystkim podnosi odporność i wzmacnia układ kostny. Na jej niedobór jesteśmy narażeni szczególnie podczas sezonu jesienno-zimowego, kiedy często narzekamy na brak promieni słonecznych.

Jedząc śledzie, dostarczamy do naszego organizmu także witaminy z grupy B, witaminę A, cynk, fosfor, wysokiej jakości białko oraz jod, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy. Warto wspomnieć, że włączenie do swojego codziennego jadłospisu tłustych ryb morskich, na długi czas zapewni nam uczucie sytości i pomoże osobom borykającymi się z nadwagą i otyłością pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Wybrane dla Ciebie
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście