Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najzdrowszy rodzaj sera. Źródło magnezu i wapnia, chroni przed osteoporozą

15

Niepasteryzowany ser to idealne środowisko dla rozwoju groźnych bakterii, m.in. listerii powodującej listeriozę. U kobiet w ciąży choroba może doprowadzić nawet do poronienia albo przedwczesnego porodu. Jakie sery są z kolegi najzdrowsze?

Najzdrowszy rodzaj sera. Źródło magnezu i wapnia, chroni przed osteoporozą
Cheddar jest zdrowy, ale należy go jeść z umiarem (Getty Images, zong.yu0123@gmail.com)

Sera cheddar nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z najpopularniejszych serów na świecie, ma charakterystyczny lekko kwaśny aromat. Jest jest cennym źródłem magnezu i wapnia, a w związku z tym wzmacnia zęby i kości.

Ser feta to grecki specjał, który tradycyjnie powstaje z pasteryzowanego mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Ma słony, lekko kwaśny smak i charakterystyczną zbitą konsystencję. Feta jest cennym źródłem witaminy B12, a do tego dostarcza również żelaza i probiotyków, dzięki czemu reguluje prawidłową pracę jelit. Trzeba tylko pamiętać, że feta jest dość kaloryczna, 100 g to ok. 260 kcal.

Parmezan jest serem wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka krowiego. W związku z tym teoretycznie kobiety w ciąży powinny go unikać, ale okazuje się, że charakterystyczny sposób produkcji tego gatunku sera powoduje, że mogą po niego sięgać również ciężarne. Parmezan jest źródłem białka i wapnia oraz witamin: A, B2, B6, B12, E oraz D.

Mascarpone zawiera wapń, sód, fosfor, potas, magnez, cynk oraz wiele witamin. Po mascarpone nie powinno się sięgać zbyt często, bo ten rodzaj sera jest bardzo kaloryczny. 100 g to aż 436 kcal!

Halloumi to biały, elastyczny ser pochodzący z Cypru. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Serek halloumi jest źródłem fosforu, magnezu i potasu oraz wapnia. 100 g produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten pierwiastek.

Ricotta jest produkowana z serwatki i mleka krowiego, owczego lub koziego. Ser zawiera przede wszystkim kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego i regulują wartość ciśnienia tętniczego. Ten rodzaj sera jest wskazany zwłaszcza dla osób zmagających się z niedoborem wapnia, fosforu i selenu. Ricotta zawiera również sporo witamin z grupy B. Co ważne - ricotta jest niskokaloryczna!

Zobacz także: Smacznego: przepis na orientalny makaron ryżowy
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zamykają szlaki w Tatrach. Nie spodoba się to narciarzom
Pracował w fabryce tulipanów. Burzliwa droga zawodowa Jerzego Owsiaka
Kontrowersyjne słowa Muska. "Obraża ofiary nazizmu"
Chciała spalić koce na grillu. Wywołała pożar
Tragedia w Parku Narodowym. Słoń stratował turystę
Sprawca ataku na ratowników w szpitalu. Prokuratura zabiera głos
Rosjanie bojkotują obchody w Oświęcimiu. Delegacji nie będzie
Uchwycono niezwykłe zjawisko. Trwało 17 minut
Zobaczcie, co przyniosły ostatnie sztormy na Bałtyku. Wysyp!
Tragedia w Siedlcach. Napastnik miał 2 promile alkoholu
Trudny los Agaty Wróbel. Porównują ją do Villas. "Dajcie jej spokój"
Leśnik aż założył okulary. "Od razu zrozumiałem, że to nie bobry"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić