Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Najzdrowszy rodzaj sera. Źródło magnezu i wapnia, chroni przed osteoporozą

10
Podziel się:

Niepasteryzowany ser to idealne środowisko dla rozwoju groźnych bakterii, m.in. listerii powodującej listeriozę. U kobiet w ciąży choroba może doprowadzić nawet do poronienia albo przedwczesnego porodu. Jakie sery są z kolegi najzdrowsze?

Najzdrowszy rodzaj sera. Źródło magnezu i wapnia, chroni przed osteoporozą
Cheddar jest zdrowy, ale należy go jeść z umiarem (Getty Images, zong.yu0123@gmail.com)

Sera cheddar nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z najpopularniejszych serów na świecie, ma charakterystyczny lekko kwaśny aromat. Jest jest cennym źródłem magnezu i wapnia, a w związku z tym wzmacnia zęby i kości.

Ser feta to grecki specjał, który tradycyjnie powstaje z pasteryzowanego mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Ma słony, lekko kwaśny smak i charakterystyczną zbitą konsystencję. Feta jest cennym źródłem witaminy B12, a do tego dostarcza również żelaza i probiotyków, dzięki czemu reguluje prawidłową pracę jelit. Trzeba tylko pamiętać, że feta jest dość kaloryczna, 100 g to ok. 260 kcal.

Parmezan jest serem wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka krowiego. W związku z tym teoretycznie kobiety w ciąży powinny go unikać, ale okazuje się, że charakterystyczny sposób produkcji tego gatunku sera powoduje, że mogą po niego sięgać również ciężarne. Parmezan jest źródłem białka i wapnia oraz witamin: A, B2, B6, B12, E oraz D.

Mascarpone zawiera wapń, sód, fosfor, potas, magnez, cynk oraz wiele witamin. Po mascarpone nie powinno się sięgać zbyt często, bo ten rodzaj sera jest bardzo kaloryczny. 100 g to aż 436 kcal!

Halloumi to biały, elastyczny ser pochodzący z Cypru. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Serek halloumi jest źródłem fosforu, magnezu i potasu oraz wapnia. 100 g produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten pierwiastek.

Ricotta jest produkowana z serwatki i mleka krowiego, owczego lub koziego. Ser zawiera przede wszystkim kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego i regulują wartość ciśnienia tętniczego. Ten rodzaj sera jest wskazany zwłaszcza dla osób zmagających się z niedoborem wapnia, fosforu i selenu. Ricotta zawiera również sporo witamin z grupy B. Co ważne - ricotta jest niskokaloryczna!

Zobacz także: Smacznego: przepis na orientalny makaron ryżowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Hahaha
miesiąc temu
Spożywanie nabiału po 35 roku życia powoduje wlasnie osteoporozę i zwiększa ryzyko raka o 30%
Czytelniczka
miesiąc temu
Ser musi być najpierw serem a nie wyrobem seropodobnym. Tłuszczu jest zaledwie 23%. To Niemcy w serach mają już minimum 40% co też jest mało. 80% tj ser. Poza tym osteoporozie wiele czynników zapobiega ale w szczególności właściwy poziom wit D. Czy li odczyt prohormonu ( eit D3) powinien wynosić 70 j i to jest wynik optymalny , nie zapominając o " kolezankach" wit D czyli A, E i K2Mk7 - bezwzględnie. Autor zanim coś napisze, sugeruje edukację najpierw w tym kierunku. Jesteśmy PRZEBIALCZENI. Starsi ludzie szczególnie i min stąd bole stawów, RZS, dny moczanowe itd...
Sprawca ciąży...
miesiąc temu
Ciąża to nie choroba, można jeść wszystko. Robicie z ludzi inwalidów i tyle.
zdeddlafrust
miesiąc temu
do ada ja tam wole Biotad plus dla mnie to number1 poczytaj sobie
Pascal
miesiąc temu
Nie ma wzmianki żadnej o serze Mozarella
Irka
miesiąc temu
Heniek nie wie nawet co ma!
Heniu
miesiąc temu
Najzdrowszy jest ser spod nalpeta !!
Ada
miesiąc temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Naprawdę warto!
Mick
miesiąc temu
Mit z osteoporozą i kejzą
Mick
miesiąc temu
Mit z osteoporozą i kejzą
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić