Milena Górecka| 
aktualizacja 

Najzdrowszy wybór. Mózg będzie działał na pełnych obrotach przez długie lata

4

Jakie przyprawy chronią nasz mózg? Matt Webster, ekspert ds. zdrowego żywienia i założyciel Seasoned Pioneers, wyodrębnił cztery przyprawy, które są szczególnie korzystne dla naszej kondycji neurologicznej. Prawdopodobnie już masz je w swojej kuchennej szafce.

Najzdrowszy wybór. Mózg będzie działał na pełnych obrotach przez długie lata
Jakie właściwości ma cynamon? (Licencjodawca, DAVID J. NEAL)

1. Imbir

Ta korzenna przyprawa jest bogata w setki fitochemikaliów, które chronią mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Badania wykazały, że imbir może poprawić funkcje poznawcze i poprawić pamięć u zdrowych osób, a także chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi — takimi jak choroba Alzheimera — poprzez spowolnienie procesów starzenia na poziomie komórkowym.

2. Kurkuma

Kurkumina, główny składnik aktywny złocistej kurkumy, ma właściwości neuroprotekcyjne, które pomagają zachować bystrość umysłu i wspierają zdrowie kognitywne. Kurkuma działa również przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, antyproliferacyjnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo, co czyni ją potężnym narzędziem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Skuteczny na przeziębienie. Nie musisz kupować drogich leków

Badania wykazały, że kurkumina zwiększa poziom hormonu wzrostu BDNF, którego poziom jest obniżony u pacjentów z chorobą Alzheimera.

3. Cynamon

Ta przyprawa wspomaga uczenie się i tworzenie nowych wspomnień, pomagając neuronom w tworzeniu nowych połączeń. Jest też bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają gromadzeniu się w mózgu białek mających związek z chorobami takimi jak alzheimer i parkinson.

Co więcej, cynamon poprawia wrażliwość mózgu na insulinę, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowych funkcji kognitywnych. Spróbuj posypać nim poranną kawę, a twój mózg z pewnością ci podziękuje.

4. Czarny pieprz

Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z czarnego pieprzu poprawia objawy zwyrodnieniowych chorób mózgu. Czarny pieprz kryje w sobie bowiem piperynę – związek, który poprawia pamięć i zmniejsza tworzenie się płytek amyloidowych w mózgu.

Dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom pieprz może również chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami, a także wspierać funkcje poznawcze. Regularne dodawanie go do potraw może więc przynieść korzyści w postaci lepszej kondycji neurologicznej i mniejszego ryzyka chorób neurodegeneracyjnych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić