Kamil S. Sikora| 

Nasila ból stawów. Lepiej nie używać tego oleju

49

Coraz więcej Polaków skarży się na bóle stawów. Lekarze diagnozują też coraz więcej schorzeń tego narządu o podłożu zapalnym. Szacuje się, że nawet co czwarty Polak cierpi na choroby reumatyczne. Niestety, przyczyn ich rozwoju jest wiele, a wśród nich znajduje się niewłaściwa dieta, czynniki genetyczne oraz nasz tryb życia. Istnieją też trzy grupy produktów, które mogą nasilać ból stawów i warto na nie uważać. O jakie chodzi?

Nasila ból stawów. Lepiej nie używać tego oleju
Niektóre oleje roślinne mogą nasilać bóle stawów (NVS)

Słodzone napoje gazowane

Ten produkt nie powinien nikogo zaskoczyć. Słodzone napoje gazowane to nie tylko bomba kaloryczna pełna cukru. To także źródło chemicznych konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku, które często są przyczyną stanów zapalnych rozwijających się w naszym organizmie.

Według naukowców z Uniwersytetu Harvarda ich regularne spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju schorzeń artretycznych. Wyniki badań opublikowanych w "Journal of the American Medical Association" jasno wskazują, że u kobiet sięgających po tego typu napoje ryzyko podagry wzrasta aż o 79 proc. Warto podkreślić, że otrzymane wyniki badań były niezależne, m.in. od masy ciała, wieku czy zażywanych leków uczestników badania.

Pomidory

O właściwościach prozdrowotnych tych warzyw można pisać bez końca. Nie są one jednak dobre dla każdego. Osoby zmagające się z zapaleniem stawów powinny uważać i zdecydowanie ograniczyć ich spożywanie. Te smaczne warzywa są odpowiedzialne za wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi.

Gdy w naszym organizmie ilość tego związku jest za wysoka i nie może ulec rozpuszczeniu, zaczyna się krystalizować. Kryształki (moczany) odkładają się w naszych stawach i tkankach okołostawowych, powodując stan zapalny. Uważać należy również na produkty zawierające puryny. Znajdziemy je, np. w tłustych rybach, herbacie, czekoladzie, podrobach czy pasztetach.

Oleje roślinne

Kwasy omega-6 znajdujące się w olejach roślinnych mogą nasilać dolegliwości bólowe, gdyż wykazują działanie prozapalne. Ostrożne powinny być zwłaszcza osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów.

Z diety chorego warto wyeliminować olej sojowy, sezamowy, słonecznikowy czy kukurydziany. Zalecane jest zmniejszenie podaży kwasów omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu kwasów omega-3 w codziennym jadłospisie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić