Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie chcesz przytyć zimą? Oto produkty, które już teraz włącz do jadłospisu

3

Zimą do naszego codziennego jadłospisu włączyć naturalne produkty rozgrzewające, które zapewnią nam to, czego na dany moment nie może zapewnić nam środowisko, czyli ciepło. Jakie produkty rozgrzewające warto jeść zimą?

Nie chcesz przytyć zimą? Oto produkty, które już teraz włącz do jadłospisu
(Getty Images)

Termika to termin, na który niewielu z nas zwraca uwagę podczas komponowania codziennego menu. Warto jednak dopasować nasz jadłospis do pór roku, aby zadbać o zdrowie i utrzymać prawidłową masę ciała.

Mięso, ale z umiarem. Najlepiej z hodowli ekologicznej od sprawdzonego sprzedawcy. Według chińskiej tradycji produkty spożywcze dzielą się na dwie grupy: silnie rozgrzewające "Re" oraz ogrzewające "Wen". Do tych pierwszych należą baranina i jagnięcina. Powinny być spożywane sporadycznie, jedynie jeśli nasz organizm jest mocno wyziębiony. Z kolei częściej warto sięgać po dziczyznę i drób,

Szczypior, cebula, por, koperek oraz natka pietruszki – te warzywa warto jeść codziennie. Warto również zadbać o to, żeby nasza spiżarnia była ziemniaków, fasoli szparagowej, czerwonej kapusty, marchewki, pietruszki, soczewicy.

Chociaż zimą warto wzmacniać naszą odporność i nie zapominać o odpowiedniej podaży witaminy C, to owoce cytrusowe działają na organizm ochładzająco. O tej porze roku sięgnij po rodzynki, słodkie brzoskwinie, czerwone winogrona, owoc derenia czy owoc róży. Wiele z nich znajdziesz w zimowych herbatkach rozgrzewających. Możesz również przygotować własne mieszanki.

Zdrowa dieta. Produkty, które rozgrzeją nas zimą

Nie zapominaj również o przyprawach. Te potrafią zdziałać cuda, gdy organizm potrzebuje ciepła. Zaopatrz się zatem w pieprz, gałkę muszkatołową, chili, kozieradkę, cynamon, anyż, goździki, koper włoski. Te jednak należy jeść z umiarem. Co jeszcze powinniśmy dodawać do naszych zimowych potraw? Nie zapominaj o takich produktach jak: imbir marynowany, czosnek, gorczyca, kardamon, kmin rzymski, chrzan, majeranek, ostra papryka, świeży imbir, czarnuszka, bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, kurkuma, tymianek, rozmaryn.

Oprócz mięsa, warzyw, owoców i rozgrzewających przypraw, w naszym menu nie powinno zabraknąć ryb. Dwa razy w tygodniu zamiast dobrej porcji mięsa, niech na twoim talerzu zagości dorsz, flądra, homar, krewetki, łosoś czy okoń.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niemcy rozpisują się o Polsce. Jest prościej i taniej
Gra w butach Lionela Messiego. Zostanie gwiazdą?
Grecy piszą o Polsce. Nie szczędzą komplementów
Atak białego tygrysa w ukraińskim zoo. Pracownik zginął podczas karmienia
Piłkarz drży o życie bliskich. Sam uniknął zuchwałego porwania
Tragiczny finał poszukiwań 22-letniej Wiktorii. Ciało odnalazł ojciec Dymińskiego
Niemcy ostrzegają przed podróżą do Polski. Wszystko przez nowy zakaz
Zaledwie 15 minut na SOR? Sejm podjął decyzję
Cmentarze zasypane śmieciami i odpadami po remoncie. Pokazali zdjęcia
Fascynujące odkrycie pod Strzelcami Opolskimi. Mieszkał tu rycerz
Raport obnażył przerażające dane. Polska na czele rankingu
Napięcie w Rzymie przed pogrzebem papieża. Służby mówią o bezpieczeństwie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić