Nie chcesz przytyć zimą? Oto produkty, które już teraz włącz do jadłospisu

Zimą do naszego codziennego jadłospisu włączyć naturalne produkty rozgrzewające, które zapewnią nam to, czego na dany moment nie może zapewnić nam środowisko, czyli ciepło. Jakie produkty rozgrzewające warto jeść zimą?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Termika to termin, na który niewielu z nas zwraca uwagę podczas komponowania codziennego menu. Warto jednak dopasować nasz jadłospis do pór roku, aby zadbać o zdrowie i utrzymać prawidłową masę ciała.

Mięso, ale z umiarem. Najlepiej z hodowli ekologicznej od sprawdzonego sprzedawcy. Według chińskiej tradycji produkty spożywcze dzielą się na dwie grupy: silnie rozgrzewające "Re" oraz ogrzewające "Wen". Do tych pierwszych należą baranina i jagnięcina. Powinny być spożywane sporadycznie, jedynie jeśli nasz organizm jest mocno wyziębiony. Z kolei częściej warto sięgać po dziczyznę i drób,

Szczypior, cebula, por, koperek oraz natka pietruszki – te warzywa warto jeść codziennie. Warto również zadbać o to, żeby nasza spiżarnia była ziemniaków, fasoli szparagowej, czerwonej kapusty, marchewki, pietruszki, soczewicy.

Chociaż zimą warto wzmacniać naszą odporność i nie zapominać o odpowiedniej podaży witaminy C, to owoce cytrusowe działają na organizm ochładzająco. O tej porze roku sięgnij po rodzynki, słodkie brzoskwinie, czerwone winogrona, owoc derenia czy owoc róży. Wiele z nich znajdziesz w zimowych herbatkach rozgrzewających. Możesz również przygotować własne mieszanki.

Zdrowa dieta. Produkty, które rozgrzeją nas zimą

Nie zapominaj również o przyprawach. Te potrafią zdziałać cuda, gdy organizm potrzebuje ciepła. Zaopatrz się zatem w pieprz, gałkę muszkatołową, chili, kozieradkę, cynamon, anyż, goździki, koper włoski. Te jednak należy jeść z umiarem. Co jeszcze powinniśmy dodawać do naszych zimowych potraw? Nie zapominaj o takich produktach jak: imbir marynowany, czosnek, gorczyca, kardamon, kmin rzymski, chrzan, majeranek, ostra papryka, świeży imbir, czarnuszka, bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, kurkuma, tymianek, rozmaryn.

Oprócz mięsa, warzyw, owoców i rozgrzewających przypraw, w naszym menu nie powinno zabraknąć ryb. Dwa razy w tygodniu zamiast dobrej porcji mięsa, niech na twoim talerzu zagości dorsz, flądra, homar, krewetki, łosoś czy okoń.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową