aktualizacja 

Nigdy nie łącz z alkoholem. Można poważnie uszkodzić wątrobę i nerki

24

Ilość przyjmowanych specyfików farmaceutycznych przez ludzi na całym świecie rośnie w zatrważającym tempie z roku na rok. Warto wiedzieć, jak niebezpieczne interakcje mogą zachodzić nie tylko między lekami, lecz także pomiędzy lekami a składnikami żywności, które każdy z nas spożywa codziennie.

Nigdy nie łącz z alkoholem. Można poważnie uszkodzić wątrobę i nerki
(Getty Images)

Leki przed czy po jedzeniu?

To czy lek będzie zażywany przed czy po jedzeniu ma duże znaczenie, dlatego że wiele składników żywności ma znaczny wpływ na wchłanianie, metabolizm leków, ich poziom we krwi, a w konsekwencji także działanie. Przyczyną zwiększonego wchłaniania leku może być jednoczesne spożycie tłuszczu z pożywieniem.

Czym popijać medykamenty?

Ważne jest także to, czym popija się leki. Warto wiedzieć, że popijanie leków różnymi sokami i napojami ma wpływ na wchłanianie niektórych z nich - może być ono obniżone lub leki mogą ulec inaktywacji w kwaśnym środowisku. Zawarte w sokach owocowych (zwłaszcza grejpfrutowym) flawonoidy hamują czynność układu enzymatycznego w wątrobie i w jelicie cienkim, co powoduje wielokrotny (o 300–900 proc.) wzrost stężenia we krwi wielu leków, m.in. przeciwhistaminowych, benzodwuazepiny, blokerów kanału wapniowego, leków hipolipemizujących. Odradzana jest także kawa i herbata.

Interakcje leków z alkoholem

Skutki interakcji leków z alkoholem mogą być wielorakie. Leki hamują spalanie alkoholu, powodując gromadzenie się w tkankach toksycznego aldehydu octowego; mogą działać też synergistycznie na ośrodkowy układ nerwowy, spowalniając jego funkcje.

Alkohol zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej (zwłaszcza krwawień z przewodu pokarmowego) przy jednoczesnym stosowaniu niesterydowych leków przeciwzapalnych (przeciwbólowych i przeciwgorączkowych).

O czym pamiętać przyjmując leki?

● Zawsze czytaj ulotkę dołączoną do leku.
● Popijaj leki wodą (pełną szklanką). Herbata, kawa czy mleko mogą zmniejszać ich wchłanianie. Sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leków w organizmie.
● Nie mieszaj leku z pożywieniem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu (chyba że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmienić działanie leku.
● Nie łącz leków z gorącymi napojami - wysoka temperatura może zmniejszyć ich skuteczność.
● Jeśli wiadomo, że posiłek może zaburzać działanie danego leku, najlepiej jest go zażyć 1–2 godziny przed lub 2 godziny po jedzeniu.
● Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z zagrożenia wynikającego z interakcji leków przeciwbólowych z alkoholem. W wyniku takiej kombinacji może się pojawić krwawienie z przewodu pokarmowego. Nawet popularny paracetamol nie jest bezpieczny.

Leki a antybiotyki

Poważniejsze konsekwencje grożą, jeśli alkohol spożyje się wraz z przyjęciem antybiotyków z grupy cefalosporyn, preparatu zawierającego metronidazol lub niektórych leków przeciwgrzybicznych. W takim wypadku można odczuwać bóle głowy, brzucha, pojawiają się wymioty, a nawet dochodzi do zapaści.

Łączenie alkoholu z lekami na obniżenie poziomu cholesterolu wiąże się zaś z ryzykiem uszkodzenia wątroby. Leki przeciwcukrzycowe w połączeniu z alkoholem prowadzą do gwałtownego spadku stężenia cukru we krwi, wahań ciśnienia oraz nudności. Najcięższym powikłaniem po połączeniu leków z alkoholem są nieodwracalne zmiany w mózgu u chorych ze zmianami neurologicznymi.

Jedynym rodzajem farmaceutyków, które można łączyć z alkoholem, są tzw. leki na kaca. Stosowanie ich ułatwia metabolizm alkoholu, a także poprawia złe samopoczucie.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić