Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Obniżysz poziom cholesterolu. Wystarczy jeść jedno dziennie

5
Podziel się:

Wyniki badań opublikowane w "Journal of American Heart Association" udowodniły, że regularne spożywanie awokado pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Jedz codziennie awokado, a efekty będą widoczne już po paru tygodniach.

Obniżysz poziom cholesterolu. Wystarczy jeść jedno dziennie
(Getty Images)

Cholesterol a tłuszcz

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Pensylwania postanowili sprawdzić, czy zdrowotne właściwości awokado mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Naukowcy przeprowadzili badania, w których wzięło udział 45 osób w przedziale wiekowym od 21 do 70 lat. Uczestnikami badań były osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, które nie paliły papierosów, nie miały większych problemów z ciśnieniem krwi, a ich ogólny stan zdrowia był dobry.

Awokado w diecie

Podczas eksperymentu, badane osoby jadły awokado zamiast produktów zawierające tłuszcze nasycone. Przez pierwsze 2 tygodnie badani byli na diecie, w której 51 proc. kalorii pochodziło z węglowodanów, 34 proc. z tłuszczu, a 16 proc. z białka.

Po dwóch tygodniach dieta została w zmieniona. W jednej grupie codzienny jadłospis był oparty na produktach o niskiej zawartości łuszczu. W innej grupie dieta miała umiarkowaną zawartość tłuszczu i nie występowało w niej awokado. W trzeciej grupie badani w swojej diecie mieli umiarkowaną zawartość tłuszczu i spożywali jedno awokado w ciągu dnia.

W czasie badania uczestnicy jedli awokado Hass. Ta odmiana ma chropowatą skórę o ciemnozielonym lub czarnym kolorze. Po zakończeniu badań, osoby spożywające awokado miały o 13,5 mg/ml złego cholesterolu w stosunku do pozostałych. Poza tym osoby jedzące awokado miały lepszy poziom ogólnego cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Główny badacz, profesor dietetyki Penny M. Kris-Etherton stwierdziła, że te parametry stanowią bardzo istotny czynnik ryzyka sercowo-metabolicznego. Tłuszcze nasycone mogą przyczyniać się do zbyt wysokiego stężenia cholesterolu, dlatego warto je zastąpić wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
ABUDABU
rok temu
ZNAJOMY JADŁ AWOKADO CODZIENNIE AŻ PEWNEGO DNIA SPOWODOWAŁ WYPADEK I PRZESTAŁ JEŚĆ DO DZISIAJ NIE MIAŁ ŻADNEJ STŁUCZMI. DUŻYM PRODUCENTEM AWOKADO JEST IZRSRL. MOŻE TU TKWI TEN OD SZCZEGUŁÓW .
Jurek
rok temu
Jak antybiotyk nie pomaga,bo jest chemia w żywności to jak owoc pomoże.
taa
rok temu
To nieprawda!
Anna
rok temu
Jedzcie to, co rośnie w Polsce. Chora moda nastała. Nam sprzyjają rośliny, które mamy wokół nas. Do tego plantacje awokado to tragedia dla środowiska naturalnego w tamtych regionach. Ludzie, zacznijcie myśleć, bo sami siebie zabijacie, nie mówiąc o przyszłych pokoleniach.
Australopitek
rok temu
"Naókofcy odkryli tesz" że ci co nie jedli awokado mieli więcej pieniędzy w portfelu.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić