o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|

Pij, gdy żar leje się z nieba. Wypłukuje tłuszcz i toksyny, orzeźwia, pobudza

33
Podziel się

Kwas chlebowy wygląda jak piwo, ma zapach słodu i słodko-kwaśny smak. Ten orzeźwiający napój ma szereg zdrowych właściwości i skutecznie gasi pragnienie, dlatego warto go pić szczególnie, gdy na dworze jest gorąco. Jakie jeszcze zastosowania ma kwas chlebowy?

Kwas chlebowy doskonale orzeźwia
Kwas chlebowy doskonale orzeźwia (Getty Images)
bECswkLF

Kwas chlebowy powstaje na skutek fermentacji chleba. Ten cenny napój jest znany w naszym kraju już od czasów panowania Władysława Jagiełły. Zawiera witaminę C i E, które są skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Kwas chlebowy posiada także witaminy z grupy B oraz cynk i selen, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, trzustki, a także biorą udział w przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów.

Napój z chleba działa pozytywnie na układ trawienny, przyśpiesza metabolizm i reguluje mikroflorę jelitową. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Pomaga również pozbyć się zbędnych kilogramów i toksyn z organizmu.

bECswkLH

Niestety, kwas chlebowy z supermarketu to zazwyczaj tylko gazowany napój o smaku chleba zawierający sorbinian sodu, benzoesan sodu i inne konserwanty. Żeby uniknąć sztucznych ulepszaczy smaku i zapachu w kwasie chlebowym, najlepiej zrobić go samodzielnie według prostego przepisu.

Do przygotowania kwasu chlebowego będziemy potrzebować: 4 dag chleba razowego, 25 dag drożdży, 2,5 litra wody, pół szklanki cukru albo miodu naturalnego oraz rodzynki.

bECswkLN

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza W międzyczasie gotujemy wodę. Następnie kroimy chleb w kostkę i pieczemy w piekarniku, do momentu aż się zarumieni. Ostudzony chleb wrzucamy do miski, zalewamy zagotowaną wodą i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu do pojemnika dodajemy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże i cukier. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy roztwór, dodajemy kilka rodzynek i przelewamy do butelek. Tak przyrządzony kwas chlebowy możemy przechowywać od tygodnia do miesiąca w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bECswkMi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(33)
Pero
3 miesiące temu
Bzdury moja babcia robiła inaczej,suchy chleb moczyła w wanience,dodawała trochę drożdże, żadnego cukru,stało tak aż zaczęło trochę buzować chyba przez noc, później przecedzala i do butelek na tydzień.W żadnej lodówce nie stało,latem pychotka 😁
Gabi
3 miesiące temu
Z chleba co teraz jest w sklepach to kwasu się nie robi .To nie taki kwas jak kiedyś.
Topór
3 miesiące temu
Salcia tak bardzo dobre ale dobrze zrobiony kwas jest niezły
bECswkMj
salcia
3 miesiące temu
woda z cytryną i listkiem mięty dużo lepsza
Rambo
3 miesiące temu
Polecam kwas chlebowy z Auchan Lidzki
gość
3 miesiące temu
jak toksyny to biotad poczytaj sobie na alleg
Obrońca. Wro...
3 miesiące temu
Po. Co. Studzić. Chleb. Skoro. Ma. Być. Zalany. Gorąca. Woda
Fthg
3 miesiące temu
Picie moczu jest podobno bardzo zdrowe😁
Stary zgred
3 miesiące temu
Jedyna jego wada to że w dużych ilościach działa przeczyszczająco jak np.cola. Nie polecam tym którzy mają problemy z jelitami np.chorują na IBS (Zespół jelita wrażliwego).Również osoby mające problemy z nadwagą powinny go unikać: już 100 gram tego napoju to 31 kcal ,gdzie nie które piwa mają 21 kcal/ 100 gr.
men
3 miesiące temu
kwas lidzki z alledrogo najlepszy
jossefin 61
3 miesiące temu
Przy takich proporcjach,po około dwóch dniach,ciśnienie rozerwie każdą butelkę.Nawet zakładając błąd drukarski,czyli 2,5 a nie 25 dag,to i tak ryzyko eksplozji jest duże
Nowa
3 miesiące temu
Ja na upały tylko lech premium pomaga jak nic na świecie na pragnienie żadne tam bzdurne kwasy.
heh
3 miesiące temu
Przecież tu jest przepis na bimber o smaku chlebowym. 4 "dag" chleba to może być jedna gruba kromka. Do tego pół szklanki cukru? A do tego ćwierć kilograma drożdży?! Ćwierć kilograma?! "Do przygotowania kwasu chlebowego będziemy potrzebować: 4 dag chleba razowego, 25 dag drożdży, 2,5 litra wody, pół szklanki cukru albo miodu naturalnego oraz rodzynki."
bECswkMb
iviiii
3 miesiące temu
jak toksyny to biotad plus poczytaj sobie na alleg
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić