Pij, gdy żar leje się z nieba. Wypłukuje tłuszcz i toksyny, orzeźwia, pobudza

66

Kwas chlebowy wygląda jak piwo, ma zapach słodu i słodko-kwaśny smak. Ten orzeźwiający napój ma szereg zdrowych właściwości i skutecznie gasi pragnienie, dlatego warto go pić szczególnie, gdy na dworze jest gorąco. Jakie jeszcze zastosowania ma kwas chlebowy?

Kwas chlebowy doskonale orzeźwia
Kwas chlebowy doskonale orzeźwia (Getty Images)

Kwas chlebowy powstaje na skutek fermentacji chleba. Ten cenny napój jest znany w naszym kraju już od czasów panowania Władysława Jagiełły. Zawiera witaminę C i E, które są skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Kwas chlebowy posiada także witaminy z grupy B oraz cynk i selen, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, trzustki, a także biorą udział w przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów.

Napój z chleba działa pozytywnie na układ trawienny, przyśpiesza metabolizm i reguluje mikroflorę jelitową. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Pomaga również pozbyć się zbędnych kilogramów i toksyn z organizmu.

Niestety, kwas chlebowy z supermarketu to zazwyczaj tylko gazowany napój o smaku chleba zawierający sorbinian sodu, benzoesan sodu i inne konserwanty. Żeby uniknąć sztucznych ulepszaczy smaku i zapachu w kwasie chlebowym, najlepiej zrobić go samodzielnie według prostego przepisu.

Do przygotowania kwasu chlebowego będziemy potrzebować: 4 dag chleba razowego, 25 dag drożdży, 2,5 litra wody, pół szklanki cukru albo miodu naturalnego oraz rodzynki.

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza W międzyczasie gotujemy wodę. Następnie kroimy chleb w kostkę i pieczemy w piekarniku, do momentu aż się zarumieni. Ostudzony chleb wrzucamy do miski, zalewamy zagotowaną wodą i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu do pojemnika dodajemy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże i cukier. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy roztwór, dodajemy kilka rodzynek i przelewamy do butelek. Tak przyrządzony kwas chlebowy możemy przechowywać od tygodnia do miesiąca w lodówce.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić