Podnosi ciśnienie, dewastuje serce i nerki. Tu kryje się jej najwięcej

Nerki pełnią w naszym organizmie kilka bardzo istotnych funkcji - wytwarzają mocz, usuwają toksyczne związki i wspomagają regulowanie prawidłowego ciśnienia krwi. Żeby ten narząd pracował na pełnych obrotach, warto przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Oto produkty spożywcze, które najbardziej obciążają nerki.

Sól ukrywa się w wielu produktach, np. gotowych sosach, zupachSól ukrywa się w wielu produktach, np. gotowych sosach, zupach
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | donstock

Nadmiar soli

Jak wynika z wypowiedzi lekarzy i ekspertów żywieniowych z całego świata oraz licznych badań naukowych, regularne sięganie po zbyt duże ilości soli wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną.

Jedna z najpopularniejszych przypraw jest potocznie nazywana "białą śmiercią", ponieważ jej nadmiar w codziennej diecie podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału. Ponadto podnosi ryzyko nowotworu żołądka i osteoporozy. Jak się okazuje, obciąża również nasze nerki i może prowadzić do kamicy nerkowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Źródło kamicy nerkowej. Przełomowe badania Japończyków

Warto pamiętać, że sól znajdziemy nie tylko w naszej solniczce, ale także w większości produktów spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: słone przekąski, konserwy, fast foody, zupki chińskie, serki topione, gotowe sery, wędliny czy wyroby piekarnicze. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdy zdrowy dorosły człowiek w trosce o swoje zdrowie nie powinien przekraczać bezpiecznej dawki, która wynosi 5 g soli w ciągu doby.

Niektóre warzywa

Wprawdzie warzywa są bogatym źródłem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale niektóre z nich należy spożywać z umiarem. Dotyczy to m.in. rabarbaru, szczawiu, botwinki i szpinaku, które zawierają znaczne ilości szczawianów. Ich nadmiar w codziennym menu przy jednoczesnym deficycie wapnia jest jednym z czynników ryzyka rozwoju kamicy szczawianowej.

Dieta wysokobiałkowa

Białko jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety spożywanie go w nadmiarze sprzyja pojawieniu się kamicy nerkowej, nadciśnienia tętniczego i mocznicy. Poza tym nierozsądne stosowanie diety wysokobiałkowej obniża odporność na infekcje. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do niewydolności nerek i koniecznością wykonania dializy.

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył