Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Podnosi ciśnienie, dewastuje serce i nerki. Tu kryje się jej najwięcej

2

Nerki pełnią w naszym organizmie kilka bardzo istotnych funkcji - wytwarzają mocz, usuwają toksyczne związki i wspomagają regulowanie prawidłowego ciśnienia krwi. Żeby ten narząd pracował na pełnych obrotach, warto przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Oto produkty spożywcze, które najbardziej obciążają nerki.

Podnosi ciśnienie, dewastuje serce i nerki. Tu kryje się jej najwięcej
Sól ukrywa się w wielu produktach, np. gotowych sosach, zupach (Licencjodawca, donstock)

Nadmiar soli

Jak wynika z wypowiedzi lekarzy i ekspertów żywieniowych z całego świata oraz licznych badań naukowych, regularne sięganie po zbyt duże ilości soli wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną.

Jedna z najpopularniejszych przypraw jest potocznie nazywana "białą śmiercią", ponieważ jej nadmiar w codziennej diecie podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału. Ponadto podnosi ryzyko nowotworu żołądka i osteoporozy. Jak się okazuje, obciąża również nasze nerki i może prowadzić do kamicy nerkowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Źródło kamicy nerkowej. Przełomowe badania Japończyków

Warto pamiętać, że sól znajdziemy nie tylko w naszej solniczce, ale także w większości produktów spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: słone przekąski, konserwy, fast foody, zupki chińskie, serki topione, gotowe sery, wędliny czy wyroby piekarnicze. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdy zdrowy dorosły człowiek w trosce o swoje zdrowie nie powinien przekraczać bezpiecznej dawki, która wynosi 5 g soli w ciągu doby.

Niektóre warzywa

Wprawdzie warzywa są bogatym źródłem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale niektóre z nich należy spożywać z umiarem. Dotyczy to m.in. rabarbaru, szczawiu, botwinki i szpinaku, które zawierają znaczne ilości szczawianów. Ich nadmiar w codziennym menu przy jednoczesnym deficycie wapnia jest jednym z czynników ryzyka rozwoju kamicy szczawianowej.

Dieta wysokobiałkowa

Białko jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety spożywanie go w nadmiarze sprzyja pojawieniu się kamicy nerkowej, nadciśnienia tętniczego i mocznicy. Poza tym nierozsądne stosowanie diety wysokobiałkowej obniża odporność na infekcje. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do niewydolności nerek i koniecznością wykonania dializy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić