Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Podnosi ciśnienie, dewastuje serce i nerki. Tu kryje się jej najwięcej

2

Nerki pełnią w naszym organizmie kilka bardzo istotnych funkcji - wytwarzają mocz, usuwają toksyczne związki i wspomagają regulowanie prawidłowego ciśnienia krwi. Żeby ten narząd pracował na pełnych obrotach, warto przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Oto produkty spożywcze, które najbardziej obciążają nerki.

Podnosi ciśnienie, dewastuje serce i nerki. Tu kryje się jej najwięcej
Sól ukrywa się w wielu produktach, np. gotowych sosach, zupach (Licencjodawca, donstock)

Nadmiar soli

Jak wynika z wypowiedzi lekarzy i ekspertów żywieniowych z całego świata oraz licznych badań naukowych, regularne sięganie po zbyt duże ilości soli wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną.

Jedna z najpopularniejszych przypraw jest potocznie nazywana "białą śmiercią", ponieważ jej nadmiar w codziennej diecie podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału. Ponadto podnosi ryzyko nowotworu żołądka i osteoporozy. Jak się okazuje, obciąża również nasze nerki i może prowadzić do kamicy nerkowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Źródło kamicy nerkowej. Przełomowe badania Japończyków

Warto pamiętać, że sól znajdziemy nie tylko w naszej solniczce, ale także w większości produktów spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: słone przekąski, konserwy, fast foody, zupki chińskie, serki topione, gotowe sery, wędliny czy wyroby piekarnicze. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdy zdrowy dorosły człowiek w trosce o swoje zdrowie nie powinien przekraczać bezpiecznej dawki, która wynosi 5 g soli w ciągu doby.

Niektóre warzywa

Wprawdzie warzywa są bogatym źródłem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ale niektóre z nich należy spożywać z umiarem. Dotyczy to m.in. rabarbaru, szczawiu, botwinki i szpinaku, które zawierają znaczne ilości szczawianów. Ich nadmiar w codziennym menu przy jednoczesnym deficycie wapnia jest jednym z czynników ryzyka rozwoju kamicy szczawianowej.

Dieta wysokobiałkowa

Białko jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety spożywanie go w nadmiarze sprzyja pojawieniu się kamicy nerkowej, nadciśnienia tętniczego i mocznicy. Poza tym nierozsądne stosowanie diety wysokobiałkowej obniża odporność na infekcje. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do niewydolności nerek i koniecznością wykonania dializy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Horror w Afryce. Wojsko się pomyliło, zginęło 20 cywilów
2 tysiące za godzinę. Oto co robią bogacze w Los Angeles
Zamieszanie z Netanjahu w Polsce. Ambasada Palestyny komentuje
Trzaskowski o Adamowiczu: "To nienawiść go zabiła"
Włącz ten produkt do diety. Oczyszcza jelita i wspomaga przemianę materii
Jak często prać ręczniki? Niektórzy robią to raz w roku
Przykręć to do grzejnika, a nie będziesz przepłacać za ogrzewanie
Kolejne ostrzeżenia dla Los Angeles. Zapowiadają ponownie silny wiatr
Polak pobił rekord Guinnessa. Tylko zobacz, co zrobił
Żyje tam 36 osób. Dziś obchodzą Nowy Rok
Przechowujesz w ten sposób jedzenie w lodówce? Szybko będzie do wyrzucenia
Media: Reprezentacja Polski opuszcza PGE Narodowy. Tam będzie rozgrywać mecze domowe
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić