Kamil S. Sikora| 

Pogromca zatorów. Rozbija zakrzepy i blaszki miażdżycowe

55

Chociaż bywają kaloryczne, to są też bardzo smaczne i zdrowe. Właśnie dlatego z orzechów nie powinny rezygnować nawet osoby będące na diecie. To silna broń w walce z wieloma chorobami, również z tymi, które co roku zabijają ogromną liczbę Polaków – chorobami układu krążenia. Po które orzechy warto sięgać bez wyrzutów sumienia?

Pogromca zatorów. Rozbija zakrzepy i blaszki miażdżycowe
Orzechy zawierają naturalny antydepresant (Licencjodawca, R.Tsubin)

Choć należy zachować umiar w jedzeniu orzechów, bo są to produkty wysokokaloryczne, to nie wolno ich całkowicie wykluczyć z naszego codziennego jadłospisu. Kryje się z nich bowiem mnóstwo składników prozdrowotnych, które chronią nasz organizm przed rozwojem wielu groźnych schorzeń.

Na szczycie listy najzdrowszych orzechów znajdują się orzechy włoskie. Są one też bardzo popularne w naszym kraju i chętnie sadzone w przydomowych ogrodach czy na działkach. Nic dziwnego, bo orzechy włoskie to bogactwo witamin z grupy B, które są cenne dla układu nerwowego.

Znajdziemy w nich także potas, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, oraz kwasy omega-3, błonnik i magnez. Nie wolno zapominać, że te orzechy to także doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i chronią nas tym samym przed rozwojem chorób nowotworowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Produkty, które zapobiegają miażdżycy

Warto sięgać również po orzechy laskowe, które są nieco mniej kaloryczne niż orzechy włoskie. Ta zdrowa i smaczna przekąska słynie z pozytywnego wpływu na układ krążenia – zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy i nadciśnienia. Znajdziemy w nich cenny potas, witaminę E, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Te ostatnie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Z kolei witamina E zmniejsza ryzyko sklejania się płytek krwi, co minimalizuje ryzyko powstawania zakrzepów.

Nie należy też zapominać o migdałach. Już garść dziennie wspiera profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego. Niektóre badania udowodniają, że migdały są w stanie przeciwdziałać rozwojowi nadciśnienia i miażdżycy.

Orzechy zmniejszają też ryzyko zgonu z powodu zawału mięśnia sercowego. Uważa się, że chronią nasz układ nerwowy oraz zapobiegają udarom. Znajdziemy w nich też bardzo cenny związek – fenyloalaninę, która nazywana jest naturalnym antydepresantem.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić