Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Polacy go uwielbiają. Uzależnia, zwiększa ryzyko raka i cukrzycy

18
Podziel się:

Jest smaczne i Polacy je uwielbiają. Niestety, jedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko cukrzycy, osteoporozy, a niektóre dodatki stosowane przez producentów mogą wykazywać działanie rakotwórcze. Sprawdź, dlaczego jeszcze należy ograniczyć obecność tego produkt w naszym codziennym jadłospisie.

Polacy go uwielbiają. Uzależnia, zwiększa ryzyko raka i cukrzycy
Nie każda mąka jest zdrowa (Licencjodawca, Drbouz)

Pieczywo wyprodukowane na bazie białej, oczyszczonej mąki i produkty z dodatkiem karmelu i słodu podnoszą stężenie cukru w krwiobiegu. Dzieje się tak, ponieważ tego typu wyroby piekarnicze zawierają amylopektynę A. Stała obecność tego węglowodanu w naszej diecie może w rezultacie doprowadzić do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie pieczywa z białej mąki zwiększa również ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów Human Nutrition Research Center on Aging w USA wykazały, że nadmierne spożywanie żywności bogatej w mąkę wpływa niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Podwyższona kwasowość krwi sprawia, że do krwiobiegu z kości uwalnia się wapń, co ma na celu przywrócenie właściwego wskaźnika pH w organizmie. W efekcie może to doprowadzić do rozwoju wspomnianej wcześniej choroby układu szkieletowego.

Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą regularne sięganie po pieczywo z białej mąki, jest zachorowanie na nowotwór. W chlebie, bułkach, a także w batonikach zbożowych, płatkach śniadaniowych i śmietance do kawy możemy znaleźć niekiedy glifosat. Zdaniem ekspertów z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, substancja ta wykazuje właściwości kancerogenne. Pieczywo wyprodukowane na bazie mąki pszennej, zawierające ulepszacze może też przyczynić się do wystąpienia stanów zapalnych w naszym organizmie. Poza tym sięgając regularnie po ten produkt, fundujemy sobie nadprogramowe kilogramy i puste kalorie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Które pieczywo jest najzdrowsze?

Warto wspomnieć, że jedzenie pieczywa uzależnia. Nie jest to spowodowane tylko jego walorami smakowych, ale także obecnym w nich glutenie. Podczas procesu trawiennego ta mieszanina białek rozkłada się na egzorfiny, które wpływają na działanie naszego mózgu, wywołując stan euforii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(18)
TrissM
2 miesiące temu
Szczę, że powoduje udary, zawały, zator i problemy z krążeniem :-D Co za brednie, kto to wypisuje?
tim
2 miesiące temu
Dlaczego chleb żytni jest droższy od pszennego? Przecież żyto jest tańsze od pszenicy... Kiedyś chleb żytni był normą, za granicą tęskniło się za chlebem z Polski... Teraz mamy taki sam jak tam. Ni to chleb ni to bułka... Mdli.
Helmut Kohl
2 miesiące temu
Dobrze wiedzieć. Od dzisiaj będę panierować mojego chomika przed użyciem
Opinia
2 miesiące temu
Ja wciągam gluten nosem i mam stan euforii
Ameba
2 miesiące temu
Nie jedz jedzenia i nie oddychaj powietrzem bo to wszystko zatrute.
Widz
2 miesiące temu
Mnie szlak trafi jak słyszę PiSiorow w telewizli
Hipokryta
2 miesiące temu
Jarek Kaczyński mówił o ZOMO I UKŁADZIE A TERAZ SAM JEST W ZOMO I UKŁADZIE Z ZERO SPRAWIEDLIWOŚCI UKŁAD DZIAŁA
pawel-
2 miesiące temu
to straszne panie dochtorze , 70 lat jem białe pieczywo , to juz mnie nie ma ?
Nik
2 miesiące temu
Przeczytaj skład ciemnego, razowego pieczywa, a tam karmel. Dawniej chleb razowy nie potrzebował przyciemniania, bo był z prawdziwej mąki razowej.
Kilkujadek
2 miesiące temu
Czytanie tych wypocin też jest szkodliwe . Na rynku nie ma produktów które mogły by wydłużyć życie do 200 lat . Jednemu zaszkodzi palenie inny przeżyje 100 lat , paląc od lat młodych. Jeśli mnie zgaga pali po jedzeniu czy wypiciu no to unikam takich produktów . Stosujmy post , odpoczywajmy od ciężkiego jedzenia i picia , dajmy organizmowi ochłonąć od przejedzenia a najlepiej się nie przejadać.
A co to
2 miesiące temu
Skrobia to też cukier i się karmelizuje w pewnych temperaturach ,efekt reakcji maillarda,a tu jeszcze pizza,pasta,pierogi,a ty laktoza jeszcze w cebuli jest.czy veganie jedzą miód?
Kermit 🐸
2 miesiące temu
Kiedyś jak mleko postało na zewnątrz to robiło się zsiadłe (maślanka) a teraz dzięki chemii po tygodniu zrobi się śmierdzący GLUT. A w pieczywie to nie wina mąki tylko uzdatniaczy, wspomagaczy smaku i tylko piekarz wie czego jeszcze. Dawno temu chleb aby zapleśniał to musiał długo leżeć a teraz wystarczy parę dni aby pojawiła się pleśń.
Jasio
2 miesiące temu
Jak tak codziennie czytam co szkodzi zdrowiu, to właściwie bezkarnie można tylko pić wodę destylowaną. Moja babcia mówiła, że to jest zdrowe na co masz ochotę, bo widocznie organizm tego potrzebuje, i ja to stosuję.
Smacznego
2 miesiące temu
i na zdrowie to już było dawno temu.Teraz jesz ze smakiem i nie na zdrowie .
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić