Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Polacy go uwielbiają. Uzależnia, zwiększa ryzyko raka i cukrzycy

23

Jest smaczne i Polacy je uwielbiają. Niestety, jedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko cukrzycy, osteoporozy, a niektóre dodatki stosowane przez producentów mogą wykazywać działanie rakotwórcze. Sprawdź, dlaczego jeszcze należy ograniczyć obecność tego produkt w naszym codziennym jadłospisie.

Polacy go uwielbiają. Uzależnia, zwiększa ryzyko raka i cukrzycy
Nie każda mąka jest zdrowa (Licencjodawca, Drbouz)

Pieczywo wyprodukowane na bazie białej, oczyszczonej mąki i produkty z dodatkiem karmelu i słodu podnoszą stężenie cukru w krwiobiegu. Dzieje się tak, ponieważ tego typu wyroby piekarnicze zawierają amylopektynę A. Stała obecność tego węglowodanu w naszej diecie może w rezultacie doprowadzić do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie pieczywa z białej mąki zwiększa również ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów Human Nutrition Research Center on Aging w USA wykazały, że nadmierne spożywanie żywności bogatej w mąkę wpływa niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową. Podwyższona kwasowość krwi sprawia, że do krwiobiegu z kości uwalnia się wapń, co ma na celu przywrócenie właściwego wskaźnika pH w organizmie. W efekcie może to doprowadzić do rozwoju wspomnianej wcześniej choroby układu szkieletowego.

Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą regularne sięganie po pieczywo z białej mąki, jest zachorowanie na nowotwór. W chlebie, bułkach, a także w batonikach zbożowych, płatkach śniadaniowych i śmietance do kawy możemy znaleźć niekiedy glifosat. Zdaniem ekspertów z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, substancja ta wykazuje właściwości kancerogenne. Pieczywo wyprodukowane na bazie mąki pszennej, zawierające ulepszacze może też przyczynić się do wystąpienia stanów zapalnych w naszym organizmie. Poza tym sięgając regularnie po ten produkt, fundujemy sobie nadprogramowe kilogramy i puste kalorie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Które pieczywo jest najzdrowsze?

Warto wspomnieć, że jedzenie pieczywa uzależnia. Nie jest to spowodowane tylko jego walorami smakowych, ale także obecnym w nich glutenie. Podczas procesu trawiennego ta mieszanina białek rozkłada się na egzorfiny, które wpływają na działanie naszego mózgu, wywołując stan euforii.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić bigos wigilijny z grzybami? Przepis na wyjątkowe danie
Niezwykle trudne warunki w Beskidach. Ważny apel ratowników GOPR
Niezwykły wyczyn włoskiego polityka. Lorenzo Lotti ustanowił nowy rekord
Świątek porównana do Rosjanki przez Białorusinów. "Współczuję Polakom reżimu"
Ciało profesora UKSW w aucie. Jest reakcja uniwersytetu
W Lasach Państwowych znów kupimy choinki. Nadleśnictwa kuszą cenami
Zima zaskoczy kierowców? Mandat za lekceważenie tego przepisu jest dotkliwy
Afera w polskim kościele. Ksiądz pozywa biskupa. "Rozegrał to w sposób bardzo przemocowy"
Jest popularnym dodatkiem do żywności. Może być niebezpieczny dla zdrowia
Wybory prezydenckie 2025. Biedroń ujawnia, kogo wystawi Lewica
Tragedia w rodzinie Krzysztofa Bosaka. Politycy ślą kondolencje
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o niezdiagnozowaną chorobę
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić