Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Polacy wciąż jej nie doceniają. Oto przyprawa królów

23
Podziel się:

Ta mieszanka ziół była znana już w czasach starożytnych, pomimo tego w naszym kraju jest wciąż mało popularna. Nie oznacza to, że powinniśmy przechodzić obok niej obojętnie. Dowiedz się jakie smakowe i zdrowotne walory kryją się pod tajemniczą nazwą zatar.

Polacy wciąż jej nie doceniają. Oto przyprawa królów
Zatar ma szereg prozdrowotnych właściwości (East News, kartinkin)

Zatar to pochodzącą z krajów arabskich przyprawa, która największa popularnością cieszy się w Egipcie, Turcji, Izrael, Armenii, Maroko i Libanie. W skład tego egzotycznego kulinarnego dodatku do potraw wchodzi suszony tymianek, majeranek oregano, podprażony sezam i zmielony sumach. Zatar doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do kanapek, sosów, sałatek, pizzy, zapiekanek, marynatów, pity, humusu, serów oraz dań warzywnych i mięsnych.

Jakiś czas temu miłośnicy tej przyprawy mieli problem z zakupem jej na terenie naszego kraju. Obecnie zatar można bez problemu dostać w stacjonarnych i internetowych sklepach zielarskich lub w arabskich delikatesach.

Poza niepowtarzalnym smakiem i aromatem posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Składniki obecne w tej przyprawie wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Obecność antyoksydantów sprawia, że jej stała obecność w naszym codziennym jadłospisie opóźnia proces starzenia się organizmu, chroni go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.

Poza tym substancje zawarte w tym produkcie pomagają pozbyć się trądziku i usprawniają pracę układu immunologicznego. Arabska mieszanka pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, dzięki czemu zapobiega zawałowi serca, udarowi mózgu i zmianom miażdżycowym.

Po zatar powinny sięgać osoby cierpiące z powodu dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych i problemów z układem pokarmowym takich jak wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność i zgaga. Żeby w pełni skorzystać z jego dobroczynnego, pyszną i zdrową mieszankę możemy przygotować samodzielnie. W tym celu należy zaopatrzyć się w przyprawy, które bez trudu znajdziesz w każdym supermarkecie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(23)
Jacek
2 miesiące temu
Zależy jaki zatar, bo jest kilka odmian w zależności od miejsca wytworzenia. to po pierwsze. Moja znajoma z Syrii sama przygotowuje, a chleb z oliwą z oliwek i zatarem jest przepyszny polecam.
Mik
2 miesiące temu
Sumach co to jest ? autor artykułu na pewno nie wie. Jest sumak który znamy i reszte ziół też. Na codzien stosowane w polskiej kuchni ale jak ktos sie stołuje w maku to nic nie wie nawet tego co tam zjada
Babcia
2 miesiące temu
Czy artykuł napisał Polak?
Zosia
2 miesiące temu
Marynatów??????? Po jakiemu to?
Zielasz
2 miesiące temu
Mnie to intereszuje gdzie zakupic komponenty do szamodzielmego pszygotowania. Ieszanki
dedddykdlfr
2 miesiące temu
obecnosc antyoksydantow? dla mnie Biotad plus to number1 wsrod antyoksydantow poczytaj sobie
Dlaczego
3 miesiące temu
"...zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów." - Jak wszystko o czym pisze autor. Każda roślina wg niego jest rakobójcza albo przynajmniej zmniejsza ryzyko nowotworów. Ludzie to jedzą i umierają na raka. Zawsze jedli i zawsze umierali na raka.
Vhbhh
3 miesiące temu
Mieszam na palę różne przyprawy. Nie będę się ograniczać do tych kilku wymienionych. Bo wg. autora czegoś nie znamy i nie mamy, a na końcu stwierdza kontradyktoryjnie, ale słusznie, że wszystko jest.
snthu
3 miesiące temu
Jaki to problem zdobyc oregano, majeranek, tymianek i podobne przyprawy i potem je wymieszac? Zaden. Nie robcie sensacji z czegos, co nia nie jest. Ja mieszam zawsze wiele ziol i przypraw i dodaje do posilkow. Standardowo.
Gryzlak
3 miesiące temu
"marynatów" Ludzie zatrudnijcie do pisania artykułów kogoś kto skończył chociaż cztery klasy polskiej szkoły
Okrakiem
3 miesiące temu
"Jakiś czas temu miłośnicy tej przyprawy mieli problem z zakupem jej na terenie naszego kraju" Może autor mógłby rozwinąć ten wątek, bo jak żyje nie słyszałem o zatarze i idę o zakład, że 99,9% Polaków także
Soda
3 miesiące temu
Dopiero co czytałam o dosypywaniu do przypraw innych tańszych dodatków. To chyba w tego typu mieszankach jest jeszcze więcej takich oszustw, bo trudniej wyczuć właściwy smak czy zapach niż przy zakupie czystego tymianku czy majeranku?
Term
3 miesiące temu
Bo wy wiecie co polacy lubią 😆
Marynator
3 miesiące temu
Najlepszy do marynatów :-)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić